Vesti
Politika

Elektrosever: Ispunjavamo sve obaveze energetske Mape puta

Zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač za dijalog, Besnik Bisljimi, optužio je kompaniju „Elektrosever“, ali i EU, za nesprovođenje sporazuma o energetici, odnosno mapi puta koju su Priština i Beograd odobrile još 21. juna prošle godine. Oglasio se potom i „Elektrosever“ koji je Bisljimija demantovao.
Elektrosever: Ispunjavamo sve obaveze energetske Mape puta
Ilustracija (Foto Unsplash)

Osim što je Bisljimi za neispunjavanje sporazuma optužio „Elektrosever“ i Evropsku uniju, on je ujedno, na konferenciji za medije na kojoj je predstavio ovogodišnji logo za obeležavanje 15. godina od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, poručio da je kosovska vlada obaveze predviđene mapom ispunila.

„Licencirala je ‘Elektrosever’ i opremila ga energetskim identifikacionim kodom. Potpisani su ugovori između KOSTT-a i ‘Elektrosevera’. Neispunjene tačke su slanje podataka o korisnicima, koje je ‘Elektrosever’ trebalo da obavi u roku od sedam dana, što se još nije desilo. Bili su neki falsifikovani podaci poslati posle 100 dana. Nije ispunjena tačka potpisivanja sporazuma ili okvirnog ugovora između KEDS-a i ‘Elektrosevera’, a nije ispunjena ni peta tačka sporazuma da KEDS i KOSTT imaju stalan pristup trafostanici u Valaču“, kazao je Bisljimi.

Samim tim, smatra on, razlog što mapa puta nije finalizovana, a koja je predviđala da se situacija normalizuje do oktobra, je u otporu ‘Elektrosevera’ da potpiše sporazum po mapi puta.

„Oni insistiraju na poštovanju još jednog sporazuma koji su navodno postigli sa KEDS-om u Istanbulu, a koji nema veze sa briselskim sporazumima“, kazao je Bisljimi.

Oglasio se ubrzo i „Elektrosever“ demantujući navode zamenika kosovskog premijera uz poruku:

„Jedina istina je da vlasti u Prištini ne žele da ‘Elektrosever’ dobije pravo na distributivne usluge iako je to dogovoreno u Briselu kroz energetsku Mapu puta i potvrđeno od strane Evropske energetske zajednice“.

Poručuju i da su ispunili i ispunjavaju sve svoje preuzete obaveze iz energetske Mape puta, čiji je garantor i Evropska unija.

„S tim u vezi, ‘Elektrosever’ nije i ne može biti odgovoran s obzirom na to da još uvek čeka odgovor na zvanično obaveštenje koje je ‘Elektrosever’ poslao početkom decembra meseca“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Ujedno postavljaju i pitanje zbog čega je neko danas ponovo za svoje propuste napao kompaniju „Elektrosever“, ali i Brisel?

„Uz svu želju da se poštuje Mapa puta, ‘Elektrosever’ ne može da ispunjava obaveze druge strane, već samo svoje obaveze“, zaključuje „Elektrosever“.

Kompanija KEDS je, kako je navela Kancelarija za KiM u izveštaju o procesu dijaloga koji pokriva period od septembra 2022. do 15. januara ove godine, Elektroseveru nacrt ugovora koji bi u praksi omogućio da „Elektrosever“ može nesmetano da pruža distributivne usluge u četiri većinski srpske opštine na severu KiM, poslala 26. oktobra 2022. godine.

I Kancelarija je izvestila da je „Elektrosever“ na ovaj nacrt odgovorio 10. decembra, te da se očekuje da će KEDS u narednom periodu da dostavi kompaniji „Elektrosever“ Nacrt predmetnog komercijalnog ugovora.

Beograd i Priština postigli su 21. juna u Briselu dogovor o „Mapi puta“ s ciljem primene prethodno potpisanih dogovora o energetici. Ovaj dokument u 9 tačaka definiše šta bi trebalo da se desi u oblasti energetike na Severu Kosova – koje su obaveze Beograda, a koje Prištine.

I jedna i druga strana su ono što je dogovoreno u Briselu predstavljali kao svoju pobedu. Priština – kao sporazum koji će konačno omogućiti fakturisanje električne energije u četiri opštine na Severu Kosova u skladu sa kosovskim zakonima i regulatornim sistemom, a Beograd kao potvrdu da „niko neće da upada u trafostanicu Valač“, te da je novoosnovana kompanija – Elektrosever dobila samostalnost.

U periodu nakon potpisivanja ovog sporazuma pa sve do danas, međutim, prištinski i beogradski zvaničnici međusobno su se optuživali zbog toga što nisu realizovane sve obaveze iz ovog dokumenta u predviđenom periodu od 100 dana. Ujedno, što je više vremena prolazilo, to se i manje znalo o procesu sprovođenja obaveza.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023