Vesti
Politika

Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije

Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Eksproprijacija zemljišta u Leposaviću

Na sednici održanoj 16. januara ove godine, Vlada u Prištini usvojila je odluku o proglašenju 83 hektara parcela na teritoriji opštine Leposavić za nepokretnu imovinu od posebnog javnog značaja. Tamo bi trebalo da se grade, kako je navedeno „infrastrukturni projekti od javnog interesa“. Kakav tačno projekat – nije poznato, a kod građana postoji bojazan da je takva formulacija samo paravan za izgradnju nove baze specijalne jedinice Kosovske policije.

„Te jedinice prisutne su u sve većem broju, i u prethodnih godinu dana desila se izgradnja nekoliko baza na severu Kosova, tako da smo i u ovom slučaju skoro sigurni da se radi o takvoj jednoj bazi. Pogotovo, zato što do sada Vlada iz Prištine nije gradila infrastrukturne objekte nijednog drugog tipa“, kaže Marko Milenković iz organizacije „Nova društvena inicijativa“.

U Lešku i selu Dren je zato pokrenut i proces eksproprijacije, odnosno prinudni prelaz nepokretnosti iz privatne u državnu svojinu. Građani za medije sa severa Kosova kažu – to je nepravedno.

„Oduzima nam se očevina. Brat i ja i naše porodice živimo tu. Moramo da se odupremo“.

„To nije pravedno, to je sve privatna imovina. Ljudi žive od toga“.

Situaciju na terenu dodatno podgreva i činjenica da se na meti eksproprijacije nalazi i seosko groblje.

„Činjenica da se groblje nalazi na parceli koja se ekspropriše izaziva dodatnu netrpeljivost i frustraciju lokalnog stanovništva. Svakako, očekujem da u narednom periodu lokalno stanovništvo reaguje, odnosno da pokuša da zaštiti to zemljište na svaki mogući način“, dodaje Milenković.

Ne isključuje mogućnost i fizičkih blokada. Štaviše, to vidi kao realnu opciju ukoliko dođe do početka radova. Ističe – Građani očekuju aktivnu ulogu zvaničnog Beograda i kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Za sada je reagovala samo Srpska lista.

„Naglašavamo da u opštini Leposavić žive Srbi – domaćini, koje niko nije prethodno niti obavestio niti konsultovao te pitao da li su saglasni sa ovom eksproprijacijom, kao ni vlasnike ovih parcela, jer znaju da bi dobili negativni odgovor, tako da nema govora da je ova odluka doneta u javnom interesu, već u interesu onih koji bi da Srbe proteraju sa Kosova i Metohije. Diktatorski režim Aljbina Kurtija mora prestati sa jednostranim potezima kojima svesno radi protiv interesa srpskog naroda koji vekovima živi na svojoj zemlji“, kaže se u saopštenju Srpske liste.

Na sastanku predstavnika Srpske liste i meštana Leposavića i okoline, dogovoreno je da se angažuje pravni tim koji će podneti žalbu na ovu odluku Kosovskih vlasti kojom se, kako se navodi, pravnim nasiljem otima srpska zemlja.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023