Vesti
Politika

"Eksplicitni uslov za EU je rešenje Kosova"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je od evropskog komesara Johanesa Hana prvi put čuo otvoreno i jasno da Srbija neće biti deo EU sve dok ne reši pitanje Kosova.
Tomislav Nikolić (Foto novosti.rs)

Nikolić je gostujući na RTS-u rekao da je od Hana prvi put čuo i drugi ekspicitni uslov za članstvo Srbije u EU, a koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji.

"Od njega sam čuo da nećemo biti deo EU dok ne rešimo pitanje Kosova. Pitao sam šta to podrazumeva. Rekao je da, pošto većina članica ima stav prema tom pitanju, i mi bi trebalo da se složimo sa tim", kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je u tom razgovoru ponovio da u Srbiji ne postoji čovek koji će priznati Kosovao.

"Taj u Srbiji ne postoji u ovom času, nikada... i mislim da sam to provokativno rekao...", kazao je Nikolić.

Nikolić je dodao da čak ni neki mediji, koje je nazvao dežurnim, a koji prate svaku njegovu reč nisu smeli da prigovore toj njegovoj izjavi, jer znaju rasploženje građana.

Predsednik Srbije je rekao da je o Hanovim izjavama razgovarao sa premijerom Vučićem, ali da to nije hitno pitanje.

Prema njegovim recima, važnije je da srpski timovi budu spremni za otvaranje poglavalja, da Srbiju niko ne optužuje za sporost. "Ovo je nešto što je dalekosežno, što traži rešavanje makar tako što ćemo javno reči to što mislimo", kazao je on.

Što se tiče sankcija prema Rusiji, Nikolić je rekao da mu je Han rekao da srbija još neko vreme može da vodi sopstvenu politiku, jer nije članica EU, ali da članstvo u EU automatski podrazumeva
zajedičku spoljnu politliku.

Prvi put smo te dve stvari ekspicitno čuli, kazao je Nikolić.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020