Vesti
Politika

"Eksplicitni uslov za EU je rešenje Kosova"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je od evropskog komesara Johanesa Hana prvi put čuo otvoreno i jasno da Srbija neće biti deo EU sve dok ne reši pitanje Kosova.
Tomislav Nikolić (Foto novosti.rs)

Nikolić je gostujući na RTS-u rekao da je od Hana prvi put čuo i drugi ekspicitni uslov za članstvo Srbije u EU, a koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji.

"Od njega sam čuo da nećemo biti deo EU dok ne rešimo pitanje Kosova. Pitao sam šta to podrazumeva. Rekao je da, pošto većina članica ima stav prema tom pitanju, i mi bi trebalo da se složimo sa tim", kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je u tom razgovoru ponovio da u Srbiji ne postoji čovek koji će priznati Kosovao.

"Taj u Srbiji ne postoji u ovom času, nikada... i mislim da sam to provokativno rekao...", kazao je Nikolić.

Nikolić je dodao da čak ni neki mediji, koje je nazvao dežurnim, a koji prate svaku njegovu reč nisu smeli da prigovore toj njegovoj izjavi, jer znaju rasploženje građana.

Predsednik Srbije je rekao da je o Hanovim izjavama razgovarao sa premijerom Vučićem, ali da to nije hitno pitanje.

Prema njegovim recima, važnije je da srpski timovi budu spremni za otvaranje poglavalja, da Srbiju niko ne optužuje za sporost. "Ovo je nešto što je dalekosežno, što traži rešavanje makar tako što ćemo javno reči to što mislimo", kazao je on.

Što se tiče sankcija prema Rusiji, Nikolić je rekao da mu je Han rekao da srbija još neko vreme može da vodi sopstvenu politiku, jer nije članica EU, ali da članstvo u EU automatski podrazumeva
zajedičku spoljnu politliku.

Prvi put smo te dve stvari ekspicitno čuli, kazao je Nikolić.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020