Vesti
Politika

Eksperti: Žalba Srpske liste je neosnovana

Ne postoji pravni osnov koji obavezuje vladu Aljbina Kurtija da dodeli još jedno ministarstvo Srpskoj listi, smatraju kosovski eksperti za pravna pitanja.
Eksperti: Žalba Srpske liste je neosnovana
Ilustracija (Foto Pixabay)

Srpska lista je pre nekoliko dana uputila žalbu Ustavnom sudu Kosova kojom "se osporava odluka Skupštine o izboru Vlade u Prištini od 22. marta 2021. godine u kojoj je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo, iako je po Ustavu bila obaveza da se dodele dva".

Izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj kaže da privilegije koje je Srpska lista stekla u prošlosti nisu sadržane u Ustavu. Za Kosova Press kaže da je premijer Aljbin Kurti dodelio ministarstva za nevećinske zajednice, kako je predviđeno Ustavom.

“U ovom slučaju biće veoma teško da Ustavni Sud odobri ili obaveže vladu Kurtija da obezbedi više od jednog ministarstva za Srpsku listu. Tri ministarstva koja su podeljena u novoj vladi, podeljena su za nevećinske zajednice na Kosovu, kako je predviđeno Ustavom, kao što to predviđaju međunarodne obaveze na Kosovu“, rekao je on.

Reze Hodža iz Pravne i političke grupe (GLPS) takođe navodi da je podela ministarstava za nevećinske zajednice razjašnjena Ustavom. Ona kaže da član 96 Ustava Kosova definiše sastav ministarstava i zastupljenost zajednica.

“Mi iz GLPS-a mislimo da je tako nešto vrlo jasno. Ovo je regulisano članom 96 Ustava Republike Kosovo, koji ukazuje na sastav ministarstava i zastupljenost zajednica. To je paragraf 3 ovog člana, koji kaže da bez obzira na broj ministarstava, ako je manji od 12, ministar mora biti iz srpske zajednice i jedan iz bilo koje druge nevećinske zajednice. Dok, u slučaju da vlada Kosova ima više od 12 ministarstava, tada još jedan ministar mora pripadati nekoj od nevećinskih zajednica. Dakle, u ovom slučaju, Ustav ne definiše konkretno srpsku zajednicu, već kaže ’jedan ministar pripada nevećinskoj zajednici’. Dakle, o ovome se može odlučiti u okviru mandata i na osnovu koalicionih sporazuma koji se mogu stvoriti", kaže Hodža.

Prema njenim rečima, to je razjašnjeno u sledećem paragrafu, koji objašnjava sastav vlade i zamenike ministara.

“Ova situacija se razjašnjava sledećim pasusom, koji prikazuje sastav vlade u delu zamenika ministara, gde se kaže da u situaciji kada imamo manje od 12 ministarstava, dva zamenika ministra pripadaju srpskoj zajednici, dva ostalim nevećinskim zajednicama. Ako imamo više od 12 ministarstava, drugi zamenik ministra pripada nevećinskoj zajednici. Dakle, nije izričito rečeno da bi trebalo da pripada srpskoj zajednici. Stoga, aktuelna vlada nije obavezna da ovo mesto rezerviše za srpsku zajednicu“, dodala je ona.

Činjenica da je Srpska lista u prošlosti imala više ministarstava, prema njenim rečima, ne predstavlja ustavnu povredu. Ona dodaje da su obe opcije otvorene, jer Ustav ne precizira koja bi nevećinska zajednica trebalo da bude na tom položaju.

Srpska Lista je u ponedeljak podnela žalbu Ustavnom sudu na odluku Aljbina Kurtija da joj u novoj vlasti dodeli na upravljanje samo jedno ministarstvo.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021