Vesti
Politika

Eksperti: Žalba Srpske liste je neosnovana

Ne postoji pravni osnov koji obavezuje vladu Aljbina Kurtija da dodeli još jedno ministarstvo Srpskoj listi, smatraju kosovski eksperti za pravna pitanja.
Eksperti: Žalba Srpske liste je neosnovana
Ilustracija (Foto Pixabay)

Srpska lista je pre nekoliko dana uputila žalbu Ustavnom sudu Kosova kojom "se osporava odluka Skupštine o izboru Vlade u Prištini od 22. marta 2021. godine u kojoj je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo, iako je po Ustavu bila obaveza da se dodele dva".

Izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj kaže da privilegije koje je Srpska lista stekla u prošlosti nisu sadržane u Ustavu. Za Kosova Press kaže da je premijer Aljbin Kurti dodelio ministarstva za nevećinske zajednice, kako je predviđeno Ustavom.

“U ovom slučaju biće veoma teško da Ustavni Sud odobri ili obaveže vladu Kurtija da obezbedi više od jednog ministarstva za Srpsku listu. Tri ministarstva koja su podeljena u novoj vladi, podeljena su za nevećinske zajednice na Kosovu, kako je predviđeno Ustavom, kao što to predviđaju međunarodne obaveze na Kosovu“, rekao je on.

Reze Hodža iz Pravne i političke grupe (GLPS) takođe navodi da je podela ministarstava za nevećinske zajednice razjašnjena Ustavom. Ona kaže da član 96 Ustava Kosova definiše sastav ministarstava i zastupljenost zajednica.

“Mi iz GLPS-a mislimo da je tako nešto vrlo jasno. Ovo je regulisano članom 96 Ustava Republike Kosovo, koji ukazuje na sastav ministarstava i zastupljenost zajednica. To je paragraf 3 ovog člana, koji kaže da bez obzira na broj ministarstava, ako je manji od 12, ministar mora biti iz srpske zajednice i jedan iz bilo koje druge nevećinske zajednice. Dok, u slučaju da vlada Kosova ima više od 12 ministarstava, tada još jedan ministar mora pripadati nekoj od nevećinskih zajednica. Dakle, u ovom slučaju, Ustav ne definiše konkretno srpsku zajednicu, već kaže ’jedan ministar pripada nevećinskoj zajednici’. Dakle, o ovome se može odlučiti u okviru mandata i na osnovu koalicionih sporazuma koji se mogu stvoriti", kaže Hodža.

Prema njenim rečima, to je razjašnjeno u sledećem paragrafu, koji objašnjava sastav vlade i zamenike ministara.

“Ova situacija se razjašnjava sledećim pasusom, koji prikazuje sastav vlade u delu zamenika ministara, gde se kaže da u situaciji kada imamo manje od 12 ministarstava, dva zamenika ministra pripadaju srpskoj zajednici, dva ostalim nevećinskim zajednicama. Ako imamo više od 12 ministarstava, drugi zamenik ministra pripada nevećinskoj zajednici. Dakle, nije izričito rečeno da bi trebalo da pripada srpskoj zajednici. Stoga, aktuelna vlada nije obavezna da ovo mesto rezerviše za srpsku zajednicu“, dodala je ona.

Činjenica da je Srpska lista u prošlosti imala više ministarstava, prema njenim rečima, ne predstavlja ustavnu povredu. Ona dodaje da su obe opcije otvorene, jer Ustav ne precizira koja bi nevećinska zajednica trebalo da bude na tom položaju.

Srpska Lista je u ponedeljak podnela žalbu Ustavnom sudu na odluku Aljbina Kurtija da joj u novoj vlasti dodeli na upravljanje samo jedno ministarstvo.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021