Vesti
Politika

Ekspert za migracije očekuje 10 miliona izbeglica iz Ukrajine

Nemački stručnjak za migracije Džerald Knaus izračunao je da Evropa može da očekuje priliv od 10 miliona izbeglica iz ukrajinskog sukoba.
Ekspert za migracije očekuje 10 miliona izbeglica iz Ukrajine
Izbeglice iz Ukrajine po dolasku voza u poljski grad PÅ¡emisl (Foto FoNet/AP)

„Ratovanje (ruskog predsednika Vladimira) Putina u Čečeniji dovelo je do proterivanja jedne četvrtine Čečena“, rekao je Knaus medijskoj grupi RND u izjavi objavljenoj u subotu. Evropa bi sada trebalo da očekuje slične brojke.

„Četvrtina Ukrajinaca je ekvivalentna deset miliona ljudi“, objasnio je Knaus. S obzirom na trenutnu dinamiku rata, to je sasvim moguće, dodao je on.

Knaus je rekao je da je svoje proračune bazirao na tome kako Rusi vode ovaj rat.

„Za nedelju dana u EU je stiglo onoliko ljudi koliko u celom bosanskom ratu“, naveo je ovaj istraživač migracija.

„Ova brzina pokazuje da se suočavamo sa najbržom i najvećom izbegličkom katastrofom u Evropi od Drugog svetskog rata“, zaključio je Knaus.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022