Vesti
Politika

Ekspert za migracije očekuje 10 miliona izbeglica iz Ukrajine

Nemački stručnjak za migracije Džerald Knaus izračunao je da Evropa može da očekuje priliv od 10 miliona izbeglica iz ukrajinskog sukoba.
Ekspert za migracije očekuje 10 miliona izbeglica iz Ukrajine
Izbeglice iz Ukrajine po dolasku voza u poljski grad Pšemisl (Foto FoNet/AP)

„Ratovanje (ruskog predsednika Vladimira) Putina u Čečeniji dovelo je do proterivanja jedne četvrtine Čečena“, rekao je Knaus medijskoj grupi RND u izjavi objavljenoj u subotu. Evropa bi sada trebalo da očekuje slične brojke.

„Četvrtina Ukrajinaca je ekvivalentna deset miliona ljudi“, objasnio je Knaus. S obzirom na trenutnu dinamiku rata, to je sasvim moguće, dodao je on.

Knaus je rekao je da je svoje proračune bazirao na tome kako Rusi vode ovaj rat.

„Za nedelju dana u EU je stiglo onoliko ljudi koliko u celom bosanskom ratu“, naveo je ovaj istraživač migracija.

„Ova brzina pokazuje da se suočavamo sa najbržom i najvećom izbegličkom katastrofom u Evropi od Drugog svetskog rata“, zaključio je Knaus.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023