Vesti
Politika

„Ekonomija ima jak uticaj na povratak“

Ekonomija je glavno pitanje koje treba rešiti, ako želimo da čitavo kosovsko društvo krene napred, kaže Dalibor Jevtić, ističući da bi upravo ovo pitanje uticalo i na proces povratka. Sa njim se slaže i nemačka ambasadorka na Kosovu Angelika Fic.
„Ekonomija ima jak uticaj na povratak“
Dalibor Jevtić i Angelika Fic (Foto Kim)

Posle sastanka sa abasadorkom Fic, ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova Dalibor Jevtić je preneo novinarima da Nemačka planira da u narednom periodu na Kosovo dovede svoje investitore koji bi pomogli razvoj Kosova, ali bi  pozitivno uticalo i na proces povratka. Jevtić je pohvalio i inicijativu srpskog premijera Vučića o ulaganju srpskih komanija na Kosovo.

 „To je, ne smao način rešavanja ekonomskog pitanja, već je to i način izgradnje boljih odnosa i međusobnog poverenja i svega onoga što se u pozitivnom smislu treba izgraditi kada je reč o odnosima dva naroda. Razvoj ekonomije pomaže sva pitanja i svakako da u velikoj meri utiče i na pitanje povratka raseljenih, velikog broja onih koji na Kosovo u ovom trenutku ne žele da se vrate upravo zato što je ekonomija takva kakva jeste“.

S druge strane, ambasadorka Angelika Fic ističe, da bi investitori iz Nemačke došli na Kosovo moraju biti upućeni u sve rizike koji ih ovde očekuju. Ona je naglasila da ekonomska situacija na Kosovu ima jak uticaj na povratak, ali je veoma važnim istakla dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu.

„Nemačka podržava dijalog Beograda i Prištine i zadovoljni smo rezultatima postignutih sporazuma. Četiri sporazuma su izuzetno važni koraci za noramlizaciju odnosa i za napredak Kosova“, kazala je ona.

Transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage nije bila tema razgovora Angelike Fic i Dalibora Jevtića ali je novinare zanimao njihov stav o ovom otvorenom pitanju.

Ficova kaže da je najvažnije šta o formiranju vojske Kosova misli Nato. „Nisam čula da Nato ima neki stav po ovo pitanju, niti ga imamo mi“.

Dalibor Jevtić ponavlja stav Srpske liste o vojsci: „Mi kao Srpska lista nismo spremni da podržimo u parlamentu ovu incijativu. Razgovarali smo na tu temu sa našim koalicionim partnerima od kojih smo čuli sve informacije vezane za ovaj proces, ali nakon tih sastanaka naš konačan odgovor je bio isti kao i pre mogućnosti da se informišemo oko čitave inicijative“.

Nemačka abasadorka je kritikovala ponašanje opozicionih poslanika u parlamentu Kosova naglasivši da je gađanje jajima premijera i blokiranje rada ove institucije neprihvatljivo.

 Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020