Vesti
Politika

EK: ZSO i Udruženje albanskih opština nisu isto

Evropska komisija saopštila je da se sporazum o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu ne može dovoditi u vezu s udruženjem opština Preševo i Bujanovac.
EK: ZSO i Udruženje albanskih opština nisu isto
Maja Kocijančić (Foto nspm rs)

Sporazum o ZSO je rezultat dijaloga Beograd-Priština, podseća Evropska komisija.

Srbija jedino ima obavezu da poštuje odredbe konvencija Saveta Evrope o zaštiti manjina i Evropske povelje o zaštiti regionalnih i manjinskih jezika, izjavila je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Ona je time odgovorila na pitanje kako Evropska unija gleda na izjavu predstavnika albanske manjine u Preševu i Bujanovcu da su stvorili udruženje opština s albanskom etničkom većinom po uzoru na stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Upitana da li je to pitanje ikad pominjano tokom dijaloga Beograd-Priština, u kojem posreduje EU, i kakav je stav Evropske komisije, Maja Kocijančič je odgovorila da se "veoma dobro zna da je Zajednica/Udruženje opština sa srpskom većinom na Kosovu rezultat veoma specifičnih pregovora u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

"Kad je reč o albanskoj manjini u Srbiji", naglasila je portparolka Kocijančič, "Srbija se obavezala da će primeniti politiku u odnosu na nacionalne manjine u skladu sa obavezama iz konvencija Saveta Evrope o zaštiti etničkih manjina i Evropske povelje o zaštiti regionalnih ili manjinskih jezika, između ostalog, i nadamo se da će to biti sprovođeno".Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023