Vesti
Politika

EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi

Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

To je izjavila portparolka u Evropskoj komisiji, Ana Pisonero, naglasivši da su "zbivanja u potekla dva dana u Beogradu koja se pomno prate, razlog zabrinutosti“.

Ona je podvukla da "zaštita ljudskih života mora biti prioritet“ i da je "na vlastima da odrede koje će mere preduzeti za suzbijanje pretnje korona virusa, a koje moraju biti utemeljene na naučnim i epidemiološkim podacima“.

Portparolka evropskog komesara Olivera Varheija, je time odgovorila na pitanje novinara da li sinoćnji neredi u Beogradu mogu dovesti u pitanje dolazak srpskog predsednika Vučića u nedelju na dijalog u Briselu.

Ana Pisonero je takođa istakla da Evropska komisija "vrlo jasno stavlja do znanja da restriktivne mere ne smeju u preteranom obimu ugrožavati temeljne slobode i prava i moraju biti strogo vremenski ograničene na ono što je nužno“.

Posebno je istakla da "to mora obuhvatiti i pravo na mirone proteste, kao deo svakog demokratskog društva, dok istovremeno javni red mora biti zajamčen, nenarušivost demokratskih ustanova mora biti poštovana i zaštićena, a svaka upotreba sile uvek mora biti odmerena i primerena“.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021