Vesti
Politika

EK: Normalizacija odnosa ključna za Beograd i Prištinu

Evropska komisija očekuje da nova vlada u Prištini nastavi reforme, dok normalizacija odnosa Beograda i Prištine ostaje ključna za obe strane kako bi napredovale ka EU, izjavila je portparolka evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija, Ana Pisonero.
EK: Normalizacija odnosa ključna za Beograd i Prištinu
Ana Pisonero (Foto Tanjug)

Ana Pisonero je to rekla odgovarajući na pitanje Tanjuga da li EK očekuje od Aljbina Kurtija da bude konstruktivan partner u dijalogu sa Beogradom, budući da je u ekspozeu već najavio da će, između ostalog, tužiti Beograd zbog navodnih zločina na Kosovu.

"Jasno je da nova vlada mora da nastavi sa reformama u vezi sa evropskim putem, a kao što dobro znate napredak u procesu normalizacije odnosa je apsolutno ključan za obe strane kako bi napredovale ka EU", rekla je Pisonero.

Ona je podsetila da je šef diplomatije EU Žozep Borelj pozdravio formiranje nove vlade na Kosovu, koju je pozvao da odmah nastavi dijalog sa Beogradom.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020