Vesti
Politika

EK: Normalizacija odnosa ključna za Beograd i Prištinu

Evropska komisija očekuje da nova vlada u Prištini nastavi reforme, dok normalizacija odnosa Beograda i Prištine ostaje ključna za obe strane kako bi napredovale ka EU, izjavila je portparolka evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija, Ana Pisonero.
EK: Normalizacija odnosa ključna za Beograd i Prištinu
Ana Pisonero (Foto Tanjug)

Ana Pisonero je to rekla odgovarajući na pitanje Tanjuga da li EK očekuje od Aljbina Kurtija da bude konstruktivan partner u dijalogu sa Beogradom, budući da je u ekspozeu već najavio da će, između ostalog, tužiti Beograd zbog navodnih zločina na Kosovu.

"Jasno je da nova vlada mora da nastavi sa reformama u vezi sa evropskim putem, a kao što dobro znate napredak u procesu normalizacije odnosa je apsolutno ključan za obe strane kako bi napredovale ka EU", rekla je Pisonero.

Ona je podsetila da je šef diplomatije EU Žozep Borelj pozdravio formiranje nove vlade na Kosovu, koju je pozvao da odmah nastavi dijalog sa Beogradom.Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020