Vesti
Politika

EK: Nastojimo da održimo dijalog

Evropska komisija stavila je do znanja da je u kontaktu s čelnicima u Beogradu i Prištini s ciljem da se održi dijalog o normalizaciji odnosa dve strane.
EK: Nastojimo da održimo dijalog
Zgrada Evropske komisije (Foto arhiva Kim)

Portparol Evropske komisije, međutim, nije mogao da komentariše informaciju da je prištinska delegacija otkazala učešće u tehničkoj rundi dijaloga, predviđenoj ove nedelje.

"Jedino što mogu reći je da smo u stalnom dijalogu sa šefovima pregovaračkih timova i dijalog ćemo nastaviti što je pre moguće", izjavio je portparol.

On je time odgovorio na pitanje novinara da li smatra da je dijalog održiv pošto je delegacija Priština dostavila kabinetu visoke predstavnice Federike Mogerini poruku da otkazuje učešće u tehničkoj rundi dijaloga ove nedelje.

Predstavnik za štampu Evropska komisija je tako uzvratio i na pitanje može li se osvrnuti na informacije iz Prištine da kosovski predsednik Hašim Tači danas u parlamentu nema izgleda da dobije ovlašćenje za nastavak dijaloga koji bi trebalo da se okonča pravno obavezujućim sporazumom dve strane o potpunoj normalizaciji odnosa.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020