Vesti
Politika

EK: I Kosovo deo Strategije proširenja za Zapadni Balkan

Strategija za Zapadni Balkan Evropske komisije obuhvata sve u regionu, izjavili su predstavnici Evropske komisije povodom navoda da Španija traži da se Kosovo izuzme iz tog dokumenta jer nije država.

EK: I Kosovo deo Strategije proširenja za Zapadni Balkan
Ilustracija (Foto Kim)

Na molbu novinara da potvrde da je Španija Komisiji u Briselu dostavila "non pejper" u kojem se suprotstavlja uključivanju Kosova u proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država, predstavnici za štampu EK Margaritis Skinjas i Maja Kocijančič rekli su da zemlje članice još šalju dopune za Strategiju koja će biti objavljena 6. februara, a potom će o njoj raspravljati Savet ministara EU.

Kocijančič nije odgovorila na pitanje da li je evropski komesar Johanes Han dobio pismo jednog zvaničnika vlade u Prištini koji se žali na stav Španije o Kosovu u "non-pejperu".

Zvanični Madrid, koji zajedno s još četiri članice EU nije priznao nezavisnost Kosova, prema pisanju prištinskih medija, protiv je toga da se u Strategiji EU zemlje regiona nazivaju partnerima i koristi pojam "Zapadnobalkanska šestorka" (WB6), koji upravo ima za cilj da se izbegne bliza odrednica za Kosovo.

U "non pejperu" Španija tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan koje su deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike.Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021