Vesti
Politika

„Efikasnost sinonim za američku diplomatiju“

Dolazak delegacije SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela u Beograd i Prištinu, ali i potpisivanje ekonomskih sporazuma je velika pobeda ekonomije nad politikom, smatra direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi. Da je efikasnost sinonim za američku diplomatiju slažu se predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković i politički analitičar Stefan Surlić.
„Efikasnost sinonim za američku diplomatiju“
Adam Beler i Ričard Grenel u Prištini (Foto Gračanicaonlajn)

Delegacija SAD-a predvođena specijalnim predstavnikom za dijalog Ričardom Grenelom započela je juče dolaskom u Prištinu najavljenu balkansku turneju "radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja". Nakon Prištine, američka vladina delegacija danas boravi u Beogradu, a zatim će uslediti poseta Atini i Jerusalimu.

Efikasnost je sinonim za američku diplomatiju, kazala je u telefonskoj izjavi za RTV Kim predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković.

"Sve ono što su prihvatili kao obavezu, i Priština i Beograd, normalno da oni odmah polaze sa realizacijom toga. To nije ona meka diplomatija koja dolazi iz Brisela, nego ona koja računa da s druge strane ima sagovornike koji mogu da stoje snažno iza obećanja koji su dali u Beloj kući gospodinu Trampu", kazala je Trajkovićeva.

Direktor instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi smatra da je ova poseta i potpisivanje sporazuma velika pobeda ekonomije nad politikom, te da su SAD pokazale političarima da se treba starati za narod.

„Zaključci Instituta su da je ovaj potpis takođe dokaz da je Srbija, odnosno zvanični Beograd, počeo da vidi realnost koja se desila na Balkanu 1999. godine i da jedino saradnjom, ekonomskim konceptom i Mini-Šengenom možemo doprineti građanima da se zapošljavaju i da imaju od čega da žive. Amerika samo na taj način vidi prosperitet ljudi, a ne u bavljenju svakodnevnom politikom koja, posebno ovde, nije učinila ništa“, naveo je Šeholi.

Politički analitičar Stefan Surlić ističe da je poseta Ričarda Grenela „deo šire agende koja podrazumeva da se ono što je potpisano u Vašingotnu i primeni“, kako bi se otklonile sumnje da ono što je potpisano u prisustvu Donalda Trampa, nije samo „mrtvo slovo na papiru u kontekstu njegove predizborne kampanje“.

„Mislim da Grenel ovde želi da pošalje jasnu poruku, kako će se Amerika fokusirati na ekonomska pitanja i kako će zaista ostvariti ono o čemu se već uveliko govori, da u slučaju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sledi i značajnija ekonomska i infrstrukturna pomoć SAD“, kazao je Surlić.

Šeholi ističe da poseta Ričarda Grenela Beogradu znači da su zvanični Vašington i administracija Donalda Trampa preuzeli veliku odgovornost na sebe.

„Ovaj potez i ova poseta visoke delegacije SAD Prištini i Beogradu je prst u oko Evropskoj uniji, koja od 2011. godine vodi dijalog između Beograda i Prištine i nije mogla da napravi ovakav korak“, kazao je Šeholi.

Trajkovićeva smatra da inicijativa koje proizilazi iz potpisanog sporazuma nosi sa sobom "rešavanje bezbedonosnih rizika".

"Ako dolazi američki novac, on ima i želi dva cilja da ostvari, a to su, bezbednost za novac (kapital) i bezbednost za ljude. To će da postigne na način što će se bezbedonosne strukture kojima oni veruju najverovatnije proširiti na celokupan prostor Srbije, mislim pre svega na strukture NATO-a", kazala je Trajkovićeva.

Odlikovanja taktički potez Hašima Tačija

Za nedelju dana od strane predsednika Kosova Hašima Tačija usledila su i dva odlikovanja, prvo je odlikovao predsednika SAD Donalda Trampa Ordenom slobode, a zatim i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela medaljom za zasluge.

Trajkovićeva i Surlić su mišljenja da je u pitanju taktički potez Hašima Tačija.

„Mislim da je u pitanju taktički potez Tačija, kao ličnosti o kojoj mnogi govore da je politički odavno zrela za penziju. On samo želi da poboljša svoj položaj i eventualno sebe uključi u neki finalni dogovor ali, suštinski, to u diplomatskom smislu nema nekog značaja ni za Trampa, ni za Grenela“, kazao je Surlić.

"Jedino bi mi bilo žao da ordenje koje upravo deli Hašim Tači i gospodinu Grenelu i predsedniku Trampu bude u funkciji njegove zaštite od procesa u kome treba da dokaže nevinost illi krivicu za najbizarnije zločine koji podrazumevaju trgovinu organima", zaključila je Trajkovićeva.

Izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u Americi Adam Beler potpisao je juče ekonomski sporazum sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, a izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je rekao da ne žele prazne reči, i da njihova poseta dokazuje posvećenost Vašingtonskom sporazumu.

 Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020