Vesti
Politika

Edogan: Karijera premijera Kosova će se završiti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja “da će morati da preuzme odgovornost”, prenosi Koha.
Edogan: Karijera premijera Kosova će se završiti
Redžep Taip Erdogan (Foto ocnal.com)

Kako navode, Erdogan je to izjavio zbog slučaja državljana Turske koji su deportovani sa Kosova u Tursku, zato što su navodno “gulenisti”.

Koha prenosi da je Erdogan kritikovao Haradinaja zbog otpuštanja ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne agencije, kao i da je pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv njega.

Takođe, Erdogan u govoru naziva Haradinaja marionetom, "čije konce povlače drugi".

“Karijera premijera Kosova će se završiti”, predvidja Erdogan, prenosi Koha.

“Premijeru Kosova, po čijim instrukcijama ste preduzeli te korake? Od kada štitite one koji su pokušali puč u Turskoj? Zar ne znate da smo vas mi priznali odmah posle Amerike? Kako možete da štitite pučiste, a Turska vas je prigrlila kao brata? Platićete za to. Moja kosovska braća ne treba da daju kredibilitet premijeru kao što su ti. Moja kosovska braća, Kosovari koje ja znam, zahtevaće da budeš odgovoran za ovo”, naveo je Erdogan, a prenosi Koha.

Erdogan je u petak potvrdio da je šest državljana Turske, optuženih da su pripadnici pokreta Fatulaha Gulena, zbog čega se terete za terorizam, stiglo u Tursku.

Podsećamo, na Kosovu je nedavno uhapšeno šest turskih državljana koji su deportovani u Tursku, zbog čega je premijer Ramuš Haradinaj smenio ministra unutrašnjih poslova, Fljarima Sefaja i šefa KIA Dritona Gašiija.

Pet turskih učitelja i lekar, deportovani u zajedničkoj operaciji obaveštajnih službi Kosova i Turske, radili su u školama i na klinici koje podržava Gulenov pokret.

Verski vođa Fatulah Gulen bio je blizak saradnik Erdogana, ali je nakon toga optužen da je odgovoran za pokušaj puča 2016. godine u Turskoj.

Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj istakli su nešto ranije da niko neće izbeći odgovornost zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova u Tursku.

Posle sednice Saveta za bezbednost Haradinaj je u obraćanju medijima rekao da se oseća loše, da nije bio informisan o deportaciji, kao i da uopšte nije u redu to što se dogodilo sa hapšenjem i hitnom deportacijom šest turskih državljana, a istakao je i da su smenjeni zvaničnici njegovo poverenje jer "nisu našli za shodno da ga informišu o slučaju".

Kako kaže, niko ne sme da donosi individualne odluka za teme koje imaju “implikacije za celu zemlju i koje su geostrateške”, već odlučivanje treba da bude “zajedničko i na osnovu ustava”.

Osim toga, on je istakao da je deportacijom šest turskih državljana bilo teških posledica na poštovanje ljudskih prava i sloboda, pa se zbog toga “ne oseća ni dobro, ni ponosno”.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023