Vesti
Politika

Edogan: Karijera premijera Kosova će se završiti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja “da će morati da preuzme odgovornost”, prenosi Koha.
Edogan: Karijera premijera Kosova će se završiti
Redžep Taip Erdogan (Foto ocnal.com)

Kako navode, Erdogan je to izjavio zbog slučaja državljana Turske koji su deportovani sa Kosova u Tursku, zato što su navodno “gulenisti”.

Koha prenosi da je Erdogan kritikovao Haradinaja zbog otpuštanja ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne agencije, kao i da je pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv njega.

Takođe, Erdogan u govoru naziva Haradinaja marionetom, "čije konce povlače drugi".

“Karijera premijera Kosova će se završiti”, predvidja Erdogan, prenosi Koha.

“Premijeru Kosova, po čijim instrukcijama ste preduzeli te korake? Od kada štitite one koji su pokušali puč u Turskoj? Zar ne znate da smo vas mi priznali odmah posle Amerike? Kako možete da štitite pučiste, a Turska vas je prigrlila kao brata? Platićete za to. Moja kosovska braća ne treba da daju kredibilitet premijeru kao što su ti. Moja kosovska braća, Kosovari koje ja znam, zahtevaće da budeš odgovoran za ovo”, naveo je Erdogan, a prenosi Koha.

Erdogan je u petak potvrdio da je šest državljana Turske, optuženih da su pripadnici pokreta Fatulaha Gulena, zbog čega se terete za terorizam, stiglo u Tursku.

Podsećamo, na Kosovu je nedavno uhapšeno šest turskih državljana koji su deportovani u Tursku, zbog čega je premijer Ramuš Haradinaj smenio ministra unutrašnjih poslova, Fljarima Sefaja i šefa KIA Dritona Gašiija.

Pet turskih učitelja i lekar, deportovani u zajedničkoj operaciji obaveštajnih službi Kosova i Turske, radili su u školama i na klinici koje podržava Gulenov pokret.

Verski vođa Fatulah Gulen bio je blizak saradnik Erdogana, ali je nakon toga optužen da je odgovoran za pokušaj puča 2016. godine u Turskoj.

Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj istakli su nešto ranije da niko neće izbeći odgovornost zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova u Tursku.

Posle sednice Saveta za bezbednost Haradinaj je u obraćanju medijima rekao da se oseća loše, da nije bio informisan o deportaciji, kao i da uopšte nije u redu to što se dogodilo sa hapšenjem i hitnom deportacijom šest turskih državljana, a istakao je i da su smenjeni zvaničnici njegovo poverenje jer "nisu našli za shodno da ga informišu o slučaju".

Kako kaže, niko ne sme da donosi individualne odluka za teme koje imaju “implikacije za celu zemlju i koje su geostrateške”, već odlučivanje treba da bude “zajedničko i na osnovu ustava”.

Osim toga, on je istakao da je deportacijom šest turskih državljana bilo teških posledica na poštovanje ljudskih prava i sloboda, pa se zbog toga “ne oseća ni dobro, ni ponosno”.Ostale vesti

Tramp: Grenel dobro obavlja posao
Ambasador Ričard Grenel će ostati specijalni izaslanik za Beograd i Prištinu, potvrdio je američki predsednik Donald Tramp, ocenivši da on "veoma dobro" radi taj posao.
  • 24.02.2020
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.
  • 23.02.2020
SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike
Savez za Srbiju (SzS) je saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije" potvrdio neuspeh svoje kosovske politike.
  • 23.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.
  • 23.02.2020
Haziri zahteva ukidanje takse: To je u skladu sa zahtevom Kvinte
Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode deo političkog sporazuma njegove stranke i pokreta Samoopredeljenje.
  • 23.02.2020
Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020