Vesti
Politika

Edi Rama u "delikatnom trenutku" u Prištini

Albanski premijer Edi Rama boraviće danas u Prištini u, kako se u krugovima Albanaca ističe, "delikatnom momentu za Kosovo" nakon predloga optužnica Specijalizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.
Edi Rama u
Edi Rama ( Foto europeanwesternbalkans)

Hašim Tači je za 20 časova najavio obraćanje povodom predloga optužnice, a neposedno pred njegov odgovor na optužbe, razgovaraće u svom kabinetu sa albanskim premijerom.

Edi Rama planira i susrete sa premijerom Avdulahom Hotijem, zatim sa predsednicom skupštine Vjosom Osmani, političkim liderima Albanaca Fatmirom Ljimajem i optuženim Kadri Veseljijem.

Premijer Albanije je dan nakon obznanjivanja optužnice izjavio u albanskoj skupštini da se optužbe protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija "ne tiču samo pojedinaca, već da su deo šireg napada na Kosovo i generalno na Albance".

Rama je osudio objavu Specijalizovnog tužilaštva i odluku nazvao "udarom koji ide daleko više od jednog imena".

"Optužnica je ukaljala sve Albance, ne samo Tačija, Veseljija ili OVK", rekao je Rama i optužio međunarodnu zajednicu da "nije reagovala na nedostatak kazne za ratne zločine na srpskoj strani", sugerišući "da se Kosovo goni kao da je agresor, a ne žrtva u sukobu krajem devedesetih".

Prema njegovom mišljenju, optužnica je postavila veliki upitnik na rat za nezavisnost Kosova.

U agendi Edija Rame nema najave susreta sa Aljbinom Kurtijem i Ramušom Haradinajem.Ostale vesti

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020
Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020