Vesti
Politika

ECMI i Pax: ZSO suviše monoetnička

Organizacije ECMI i Pax za mir predstavile su danas u Prištini izveštaj pod nazivom Asocijacija/Zajednica većinskih srpskih opština – Izlaz iz ćorsokaka.
ECMI i Pax: ZSO suviše monoetnička
Sa predstavljanja izveštaja o ZSO (Foto Kim)

Autori ovog dokumenta dali su preporuke kako bi Asocijacija, odnosno Zajednica srpskih opština trebalo da izgleda. Međutim, ono što najviše zameraju u briselskom sporazumu koji se tiče formiranja ovog, za Srbe važnog institucionalnog elementa, jeste suviše monoetničnosti. S toga, predstavnici Evropskog centra za pitanja manjina (ECMI) i Pax-a za mir predlažu da ovo telo bude nalik Zajedničkom veću opština u Hrvatskoj.

“Zajednica kako je predstavljena sada je veoma monoetnička. To je problematično iz više razloga. Najveći je razlog što većinski srpske opštine nisu isključivo srpske, postoje i druge zajednice koje tu žive koje imaju svoje postojeće mehanizme koje bi garantovali zaštitu njihovih prava u tim opštinama. S toga bi imalo smisla da se prenesu ti mehanizmi na Zajednicu”, kazao je Piter Troč, predstavnik ECMI.

Srbi odlaze sa Kosova i tu činjenicu treba priznati, kaže zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ističući da u postojećem pravnom i političkom okviru u kojem Srbi na Kosovu deluju nije dovoljan. Zato je, smatra on, potrebno je izmeniti postojeći pravni okvir kako bi se ZSO formirala, a proces iseljavanja zaustavio.

“Ovaj okvir i institucionalni i politički nije dovoljan i nije dovoljno dobar da bi mi kao zajednica preživeli - pod jedan. Pod dva - da bi mi mogli da se organizujemo na način da možemo normalno da živimo i da možemo zajedno izgradimo suživot sa svima. Nama nije ideja da postanemo izolovana zajendnica, da postanemo izlovan narod koji neće komunicirati ni sa kim”.

Stojanović smatra da je ZSO od ogromne važnosti, te da je ovo za Srbe ključan trenutak. Zamenik premijera, međutim, ne razume zbog čega se ideja o formiranju ZSO kod određenog dela kosovske javnosti dočekuje kao “na nož”.

“Nažalost mnogi politički faktori su zloupotrebili Zajednicu u jeftine političke svrhe praveći od Zajendice bauka kojim je trebalo nekoga uplašiti, da će to biti neki destruktivni element koji će ne znam šta da ugrozi i to je po meni bila više politička igra i trik za motivisanje ljudi da bi trgovi bili puni a ne da bi se nešto drugo desilo. Ja želim da razbijem određene strahove i da kažem da želimo da uradimo nešto dobro i nešto što će biti korisno za sve”, kaže Stojanović.

Savetnik premijera Kosova Bajram Gecaj obećava da će vlada raditi na formiranju ZSO, podsećajući da je Isa Mustafa više puta ponovio da će formirati ekspertski tim za uspostavljanje ovog tela. Gecaj je podsetio da se oko ovog pitanja podiže mnogo nepotrebne prašine i da se o njemu  govori svugde osim u Skupštini, gde je rasprava najpotrebnija.

“Postoji strah u delu albanske zajednice da će ZSO formirati treću teritoriju i srednji nivo izvršnog organa vlasti i da se tako ispuni želja srpskoj naciji. Ne vidim Zajednicu kao sredstvo za zaštitu prava srpskoj zajednici na Kosovu, ja to vidim samo kao instrument koji će pružiti srpskoj zajendici pomoć, jer integracija a posebno integracija severa neće biti štetna”, smatra Gecaj.

U izveštaju koji je predstavljen na konferenciji u Prištini ECMI i Pax preporučuju da bi uticaj ZSO na centralni nivo vlasti trebao da bude minimalan, a da finansiranje koje će biti i od strane Srbije mora proći kroz trezor Kosova. Preporuke su date i po pitanju obrazovanja, zdravstva, kulture i drugih oblasti.

Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020