Vesti
Politika

Džonson i Marfi: Želimo da vidimo uspeh

Kongresmen SAD-a Ron Džonson i senator Kris Marfi poručili su nakon posete Kosovu da očekuju da dijalog Beograda i Prištine urodi plodom, odnosno da strane u pregovorima postignu sporazum.
Džonson i Marfi: Želimo da vidimo uspeh
Ron Džonson i Kris Marfi (Foto Kim)

Demokrata Kris Marfi je poručio da očekuje posvećenost dijalogu. To, kako je rekao, znači i donošenje teških odluka i u Prištini i u Beogradu. Ovakve poruke, preneće, kako kaže i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim će se sastati narednih dana.

“Biće potrebna požrtvovanja da bi uspeo dijalog ali to je da bi išli napred i da bi rasla njihova ekonomija. Dogovor Kosova i Srbija imaće pozitivne posledice po obe nacije a tu poruku ćemo jasno poslati u Beograd, kao što smo i ovde”.

Istakao je da su SAD prijatelji Kosova, te da postoji posebna veza. Zbog toga je, kako kaže, vidi Kosovo u budućnosti kao partnera EU.

“Ali postoje dve stvari veoma važne za ekonomiju. Prvo je značajna posvećenost reformi vladavine prava i reforma obrazovnog sistema”.

Republikanski kongresmen Ron Džonson je takođe istakao važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, poručivši da SAD žele da ovaj region uspe.

“Kao što sam rekao, senator Murfi i ja smo posebno uključeni da Kosovo u dijalogu sa Srbijom  postigne sporazum koji će da otključa sve ove navedene potencijale. Dakle, ovde smo pre svega da podržimo ljude regiona, Kosova i Srbije. Želimo da vidimo uspeh".

Poručio je da Vlada u Prištini mora da primenjuje vladavinu prava i da poštuje prava manjina.

Govoreći o izborima, Džonson je kazao da su izbori zakazani za 6. oktobar važni i da se nada da će građani izaći na glasanje i da će na njima izraziti svoju volju.

“Kosovo ima tradiciju slobodnih izbora a nadamo se da će se to i nastaviti, želimo da vidimo članove svih zajednica da učesvtuju”, zaklljučio je Džonson.

Kongresmen Džonson i senator Marfi su u Prištini razgovarali sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predstavnicima više albanskih partija, kao i sa predsednicima PDS-a Nenadom Rašićem i SLS-a Slobodanom Petrovićem.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023