Vesti
Politika

Džonson i Marfi: Želimo da vidimo uspeh

Kongresmen SAD-a Ron Džonson i senator Kris Marfi poručili su nakon posete Kosovu da očekuju da dijalog Beograda i Prištine urodi plodom, odnosno da strane u pregovorima postignu sporazum.
Džonson i Marfi: Želimo da vidimo uspeh
Ron Džonson i Kris Marfi (Foto Kim)

Demokrata Kris Marfi je poručio da očekuje posvećenost dijalogu. To, kako je rekao, znači i donošenje teških odluka i u Prištini i u Beogradu. Ovakve poruke, preneće, kako kaže i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim će se sastati narednih dana.

“Biće potrebna požrtvovanja da bi uspeo dijalog ali to je da bi išli napred i da bi rasla njihova ekonomija. Dogovor Kosova i Srbija imaće pozitivne posledice po obe nacije a tu poruku ćemo jasno poslati u Beograd, kao što smo i ovde”.

Istakao je da su SAD prijatelji Kosova, te da postoji posebna veza. Zbog toga je, kako kaže, vidi Kosovo u budućnosti kao partnera EU.

“Ali postoje dve stvari veoma važne za ekonomiju. Prvo je značajna posvećenost reformi vladavine prava i reforma obrazovnog sistema”.

Republikanski kongresmen Ron Džonson je takođe istakao važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, poručivši da SAD žele da ovaj region uspe.

“Kao što sam rekao, senator Murfi i ja smo posebno uključeni da Kosovo u dijalogu sa Srbijom  postigne sporazum koji će da otključa sve ove navedene potencijale. Dakle, ovde smo pre svega da podržimo ljude regiona, Kosova i Srbije. Želimo da vidimo uspeh".

Poručio je da Vlada u Prištini mora da primenjuje vladavinu prava i da poštuje prava manjina.

Govoreći o izborima, Džonson je kazao da su izbori zakazani za 6. oktobar važni i da se nada da će građani izaći na glasanje i da će na njima izraziti svoju volju.

“Kosovo ima tradiciju slobodnih izbora a nadamo se da će se to i nastaviti, želimo da vidimo članove svih zajednica da učesvtuju”, zaklljučio je Džonson.

Kongresmen Džonson i senator Marfi su u Prištini razgovarali sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predstavnicima više albanskih partija, kao i sa predsednicima PDS-a Nenadom Rašićem i SLS-a Slobodanom Petrovićem.Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020