Vesti
Politika

Džonson i Marfi: Želimo da vidimo uspeh

Kongresmen SAD-a Ron Džonson i senator Kris Marfi poručili su nakon posete Kosovu da očekuju da dijalog Beograda i Prištine urodi plodom, odnosno da strane u pregovorima postignu sporazum.
Džonson i Marfi: Želimo da vidimo uspeh
Ron Džonson i Kris Marfi (Foto Kim)

Demokrata Kris Marfi je poručio da očekuje posvećenost dijalogu. To, kako je rekao, znači i donošenje teških odluka i u Prištini i u Beogradu. Ovakve poruke, preneće, kako kaže i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim će se sastati narednih dana.

“Biće potrebna požrtvovanja da bi uspeo dijalog ali to je da bi išli napred i da bi rasla njihova ekonomija. Dogovor Kosova i Srbija imaće pozitivne posledice po obe nacije a tu poruku ćemo jasno poslati u Beograd, kao što smo i ovde”.

Istakao je da su SAD prijatelji Kosova, te da postoji posebna veza. Zbog toga je, kako kaže, vidi Kosovo u budućnosti kao partnera EU.

“Ali postoje dve stvari veoma važne za ekonomiju. Prvo je značajna posvećenost reformi vladavine prava i reforma obrazovnog sistema”.

Republikanski kongresmen Ron Džonson je takođe istakao važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, poručivši da SAD žele da ovaj region uspe.

“Kao što sam rekao, senator Murfi i ja smo posebno uključeni da Kosovo u dijalogu sa Srbijom  postigne sporazum koji će da otključa sve ove navedene potencijale. Dakle, ovde smo pre svega da podržimo ljude regiona, Kosova i Srbije. Želimo da vidimo uspeh".

Poručio je da Vlada u Prištini mora da primenjuje vladavinu prava i da poštuje prava manjina.

Govoreći o izborima, Džonson je kazao da su izbori zakazani za 6. oktobar važni i da se nada da će građani izaći na glasanje i da će na njima izraziti svoju volju.

“Kosovo ima tradiciju slobodnih izbora a nadamo se da će se to i nastaviti, želimo da vidimo članove svih zajednica da učesvtuju”, zaklljučio je Džonson.

Kongresmen Džonson i senator Marfi su u Prištini razgovarali sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predstavnicima više albanskih partija, kao i sa predsednicima PDS-a Nenadom Rašićem i SLS-a Slobodanom Petrovićem.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020