Vesti
Politika

Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD
Džo Bajden položio zakletvu (Foto Aleks Vong, AFP)

Ceremonija inauguracija nazvana „Ujedinjena Amerika“ nije bila kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn. Ovaj događaj je organizovan uz velike mere bezbednosti, kako zbog kovida, tako i zbog nedavnih nemira u Vašingtonu.

Osim Bajdena, zakletvu je položila i potpredsednica Kamala Haris. Ona je prva žena potpredsednica SAD-a.

Inauguruaciji prisustvuju bivši američki predsednici Barak Obama, Bil Klinton ali i Džordž Buš mlađi, kao i bivši potpredsednik Majk Pens.

Na ceremoniji su pevale američke muzičke zvezde Dženifer Lopez i Lejdi Gaga.

Novi predsednik SAD Džo Bajden je rekao da Amerika slavi demokratiju, a ne jednog kandidata."Čuli smo volju naroda i volja naroda je uvažena. Ponovo smo naučili da je demokratija dragocena. Demokratija je dragocena, demokratija je krhka i u ovom času, moji prijatelji, demokratija je prevladala", istakao je Bajden. On je kazao da je predsednik svih, a ne samo onih koji su glasali za njega.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021