Vesti
Politika

Dženifer Braš zemenica šefa Unmika

Nekadašnja direktorka Odeljenja za jugoistocnu Evropu u Stejt departmentu Dženifer Braš postavljena je za zamenika specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu.
Dženifer Braš zemenica šefa Unmika
(Foto UN)

Odluku o njenom imenovanju objavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, saopštio je Unmik.

Braš je na zamenila Amerikanca Roberta Sorensona 1. septembra ove godine, navedeno je u saopštenju. Generalni sekretar je saopštio da je zahvalan Sorensonu zbog njegovog doprinosa radu Unmika

U saopštenju je navedeno da Braš ima veliko iskustvo u rešavanju međunarodnih i regionalnih konflikata kao i u poslovima vezanim za region zapadnog Balkana.

Ona je bila šef misije OEBS-a u Moldaviji od 2012. do 2014. godine a radila je više od 25 godina u američkom Stejt departmentu, uključujući naimenovanja u zapadnom Balkanu, Poljskoj, Turskoj, Maršalovim ostrvima i Turkmenistanu.

Do 2010. godine, Braš je bila zamenica šefa misije a po odlasku ambasadora Kamerona Mantera i otpravnica poslova americke ambasade u Beogradu.Ostale vesti

RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020
Server: Grenelov spektakl za šefa
Sporazum u Vašingtonu nije ozbiljan, značajniji je onaj iz Brisela od pre osam godina, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Po mišljenju Danijela Servera, američkog stručnjaka za Balkan, potpis u Beloj Kući je “Grenelov politički spektakl za njegovog šefa”.
  • 23.09.2020
Nakon Vašingtona kosovske institucije na velikom ispitu
“Živimo u svetu sistemske, planirane i ciljane diskriminacije, kako bi se demotivisala vera običnog čoveka da je ovde moguće zasnovati normalan život”, smatra Stefan Filipović ispred Centra za mir i toleranciju. Direktor NVO ACDC Dušan Radaković i Ognjen Gogić ispred Aktiva navode da su kosovske institucije nakon potpisanog spozuma u Vašingtonu na velikom ispitu, te da je rad na unapređenju međuljudskih odnosa na Kosovu stavljen u drugi plan. 
  • 23.09.2020
Đurić upoznao delegaciju DFC sa potencijalima na Kosovu
Na sastanku sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić govorio je o potencijalima za ekonomska ulaganja na Kosovu, posebno u većinski srpskim sredinama.
  • 23.09.2020
Mihajlovićeva sa degacijom DFC
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), a razgovaralo se o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.
  • 23.09.2020
Lajčak: EU podržava dijalog BG i PR
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  juče je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske i državnim sekretarom za evropske poslove Češke o dijalogu Beograda i Prištine. "EU podržava dijalog Beograda i Prištine", poručio je Lajčak.
  • 23.09.2020