Vesti
Politika

Dženifer Braš zemenica šefa Unmika

Nekadašnja direktorka Odeljenja za jugoistocnu Evropu u Stejt departmentu Dženifer Braš postavljena je za zamenika specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu.
Dženifer Braš zemenica šefa Unmika
(Foto UN)

Odluku o njenom imenovanju objavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, saopštio je Unmik.

Braš je na zamenila Amerikanca Roberta Sorensona 1. septembra ove godine, navedeno je u saopštenju. Generalni sekretar je saopštio da je zahvalan Sorensonu zbog njegovog doprinosa radu Unmika

U saopštenju je navedeno da Braš ima veliko iskustvo u rešavanju međunarodnih i regionalnih konflikata kao i u poslovima vezanim za region zapadnog Balkana.

Ona je bila šef misije OEBS-a u Moldaviji od 2012. do 2014. godine a radila je više od 25 godina u američkom Stejt departmentu, uključujući naimenovanja u zapadnom Balkanu, Poljskoj, Turskoj, Maršalovim ostrvima i Turkmenistanu.

Do 2010. godine, Braš je bila zamenica šefa misije a po odlasku ambasadora Kamerona Mantera i otpravnica poslova americke ambasade u Beogradu.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023