Vesti
Politika

Džejkobson: Zakazivanje sednice ove nedelje

Američka ambasadorka u Prištini Trejsi Džejkobson izrazila je uverenje da će do kraja nedelje biti zakazana konstitutivna sednica kosovskog parlameneta.
Džejkobson: Zakazivanje sednice ove nedelje
Trejsi En Džejkobson (Foto arhiva Kim)

Džejkobsonova je u kratkoj izjavi televiziji "Klan Kosova" poručila kosovskim političarima da "ne uprskaju stvar" i navela da opozicioni koalicioni blok VLAN treba da odluči da glasa za kandidata DPK za predsednika skupštine.

Američka ambasadorka je rekla da sada čeka da DPK preduzme sledeći korak, a to je sazivanje konstutivne sednice Skupštine Kosova.

Džejkobsonova veruje da ta sednica treba da bude zakazana do kraja ove nedelje, preneli su pristinski mediji.

I ambasador Velike Britanije u Prištini Jan Klif ranije juče je rekao da očekuje da će narednih dana biti izabran predsednik parlamenta i da će u što kraćem roku biti formirana i nova kosovska vlada.

"Jasno je da Demokratska partija Kosova (Hašima Tačija) ima pravo da nominuje predsednika Skupštine i nema razloga da tokom ove nedelje ne bude održana sednica parlamenta na kojoj će biti izabran predsednik, što je veoma važan korak za demokratiju na Kosovu. Sad kad su se svi dogovorili da će to biti kandidat Demokratske partije Kosova, mislim da nema razloga više da čekamo", rekao je Klif u emisiji „Slobodno srpski".

Klif smatra da prvi zadatak skupštine treba da bude usvajanje amandmana koji će omogućiti rad Specijalnog suda za ratne zločine.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022