Vesti
Politika

Džejkobson: Očekujem novu vladu iduće nedelje

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson očekuje da će Kosovo novu vladu dobiti iduće nedelje i kaže da ne zna ko će biti premijer i predsednik parlamenta.
Džejkobson: Očekujem novu vladu iduće nedelje
Trejsi En Džejkobson (Foto arhiva Kim)

"Verujem da oblik i izgled nove vlade nije još 100 odsto određen i treba da sačekamo i vidimo kako će se razvijati stvari narednih dana", rekla je Džejkobson u intervjuu za "Glas Amerike" na albanskom jeziku.

Ona je dodala da se nje, kao ambasadorke SAD, to i ne tiče.

"Naš interes je da proces ide napred i da naredne nedelje, nadam se, bude konstituisana skupština i formirana funkcionalna vlada", rekla je Džejkobsonova.

Za postignuti sporazuma DPK i DSK ona je rekla da se to tiče kosovskih političara, a ne američke ambasade ili međunarodne zajednice.

Prema njenim rečima, uloga američke ambasade samo je u tome da se proces sprovede u skladu sa zakonima i Ustavom, a ne da navija za neku stranku ili političara.

Džejkobsonova je pohvalila ulogu kosovske predsednice Atifete Jahjage u organizovanju dijaloga između DPK i DSK i rekla da je zbog toga prihvatila poziv da bude posmatrač tokom sastanka lidera te dve stranke Hašima Tačija i Ise Mustafe.

Ambasadorka je, takođe, rekla da nova vlada, bilo kog sastava da bude, treba da radi brzo i sa punim angažovanjem na ispunjavanju strateških ciljeva Kosova.

Ona je još ocenila da bi široka koalicija, koja se sada pominje, mogla imati prednosti, jer će u skupštini Kosova biti potrebne dve trećine glasova poslanika da se usvoje neke odluke, kao što su zakon o Specijalnom sudu ili o formiranju oružanih snaga Kosova.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022