Vesti
Politika

Džejkobson: Borba protiv korupcije prioritet

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson izrazila je očekivanje da će borba protiv korupcije biti glavni prioritet novih kosovskih institucija.
Džejkobson: Borba protiv korupcije prioritet
Trejsi Džejkobson (Foto Kim)

Džejkobsonova je, komentarišući izveštaje "Transparenci international" i „Riinvesta“, po kojem se Kosovo svrstava u najkorumpiranije zemlje u regionu, rekla da je veoma važno tu pojavu saseći u korenu. Ona je ohrabrila kosovske institucije u borbi protiv ove pojave koja, kako je rekla, uništava društvo.

"Bilo je dosta pisanja po medijima ove nedelje da Kosovo zauzima 110. mesto na listi od 177 zemalja. Mi u potpunosti podržavamo izjavu Američke privredne komore o korupciji i nadam se da će prioritet nove vlade i skupštine, kada budu formirane, biti borba sa ovim problemom“, izjavila je Džejkobsonova na konferenciji za štampu povodom 10 godina rada Američke privredne komore i njenoj ulozi na Kosovu.

„Veoma smo ponosni na saradnju sa Američkom privrednom komorom i veoma smo ponosni na njihove uspehe u prethodnih 10 godina, uključujući njihovu vodeću ulogu u među-ministarskom savetu za ekonomski rast i ključnu ulogu koju imaju u uspostavljanju savetodavnih odbora koji povezuju privredu sa poreskim i carinskim vlastima“, istakla je Džejkobsonova u Prištini.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020