Vesti
Politika

Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan

Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak, Žosep Borel i Aleksandar Vučić (Foto Tviter@JosepBorrellF)

Pismo je potpisalo 28 poslanika Dveri, stranke Zavetnici, Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) i Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), navodi se u njihovom saopštenju.

Pokret Dveri je saopštio da se u pismu izražava protivljenje "Predlogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije" o kome će se, kako je najavljeno, sutra na Samitu lidera EU u Briselu izjašnjavati.

Iz tih stranaka su naveli da je "ništavan" nacrt Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da, kako tvrde, ne može proizvesti pravno dejstvo u međunarodno pravnim odnosima.

Ukazali su u pismu da je taj predlog u potpunosti protivan pozitivno pravnim propisima Srbije, te da je, kako su naveli, protivan i većem broju relevantnih izvora međunarodnog prava.

"Obaveštavamo Vas, da su svi akti, radnje i realizacija Predloga protivni normama međunarodnog prava i pravnom poretku Srbije", navodi se u tom pismu.

Potpisnici tvrde u pismu i "da će bilo koja Narodna skupština ili Vlada Srbije takav političko-pravni akt i posledice koje budu proistekle neizostavno poništiti".

"Predlažemo da uzmete u obzir navode iz pisma i relevantne izvore međunarodnog prava i pravne propise Srbije, koji mogu da predstavljaju sasvim adekvatan putokaz za sagledavanje "Predloga", dodaje se u pismu.

Dodali su i da o svemu navedenom u pismu "svedoči međunarodno pravo, kao i praksa međunarodnih i nacionalnih sudova".

Pismo je upućeno zvaničnicima EU Žozepu Borelu i Miroslavu Lajčaku, poslanicima Evropskog parlamenta i ambasadama država članica EU koje nisu priznale Kosovo - Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj.

Dveri su saopštile i da su poslanici poslali pismo zbog "zabrinutosti i uznemiravanja javnosti u Srbiji", koje je, kako su dodali, izazvalo objavljivanje tog predloga i prihvatanje njegovog "implementacionog plana" od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023