Vesti
Politika

Dveri: Ako Vučić poklekne, brzo očekivati Kosovo na dnevnom redu u UN

Potpredsednik pokreta Dveri Ivan Kostić upozorio je da se, ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ponovo pokleknu pod pritiscima zapadnih političara i ambasadora, kao što je to bio slučaj sa Evroprajdom, vrlo brzo može očekivati da se uz dozvolu Srbije prijem Kosova nađe na dnevnom redu u UN, saopštila je ta partija.
Dveri: Ako Vučić poklekne, brzo očekivati Kosovo na dnevnom redu u UN
Ivan Kostić (Foto Dveri.rs)

U saopštenju za javnost, on je ukazao da se novim planom predsednika Francuske Emanuela Makrona i i nemačkog kancelara Olafa Šolca za Kosovo jasno definišu obaveze Srbije u narednem periodu.

„Izgleda da je ovaj plan ‘nova arhitektura’ o kojoj je nedavno pričao predsednik Srbije. Da li je on ovaj plan ‘uzeo u ruke’ ili nije, kako on kaže, apsolutno je nebitno, jer je očigledno da će mu emisari Makrona i Šolca taj njihov projekat uskoro dostaviti“, rekao je Kostić.

Kako je istakao, ono što je najvažnije u tom dokumentu jeste da se od Srbije traži da se više ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što je bio slučaj sa Interpolom i Uneskom, čija članica Kosovo nije uspelo da postane proteklih godina, prvenstveno zahvaljujući diplomatskim akcijama predstavnika Rusije.

Dolazi vreme da predsednik Srbije i njegova stranka pokažu da li imaju hrabrosti da se uz nacionalno jedinstvo i slogu odupru pritiscima sa Zapada ili će njihova rodoljubiva retorika opet biti samo još jedno slovo na papiru isključivo za zamajavanje građana i njihovih birača, a na štetu najvažnijih nacionalnih interesa, konstatovao je Kostić.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022