Vesti
Politika

Dve godine od Briselskog sporazuma

Danas se navršava dve godine od kako su zvaničnici Srbije i Kosova u Briselu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa. 
Dve godine od Briselskog sporazuma
Briselski pregovarači (Foto Novosti)

Dogovor su pre dve godine nakon višemesečnih razgovora, uz posredstvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, potpisali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači.

Beogradski zvaničnici tvrde da je srpska strana ispunila sve obaveze, dok je na Prištini da ispuni prvih šest od 15 tačaka sporazuma, od kojih je prva osnivanje Zajednice srpskih opština.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je “Srbija sprovela sve tačke od 7. do 15, a da prvih šest tačaka nije ni dirnuto, jer ih Priština ne sprovodi”.

Đurić je u sredu u Briselu rekao da Priština ozbiljno kasni sa ispunjavanjem obaveza iz sporazuma i istakao da “ne samo što se kasni sa formiranjem ZSO, već se i odlažu odluke u oblasti energetike, Telekoma i avio saobraćaja”.

Zamenik ministra spoljih poslova Petrit Seljimi rekao je danas agenciji Beta da Beograd koči ostvarenje ključnog cilja sporazuma, koji je, po njemu, bio “istorijski dogovor Srbije i Kosova u kome su dve strane prvi put bile ravnopavne i postigle zvanični sporazum”.

“Sporazumi su zasnovani na potrebi da Srbija potpuno napusti ilegalne insituicije na Kosovu, ali i dalje postoji osnovni problem u primeni sporazuma zato što Srbija pokušava da odloži ili da opstruiše taj ključni cilj”, kazao je Seljimi.

Dijalog je nastavljen po stupanju na dužnost visoke predstavnice EU Federike Mogerini 9. februara kada je parafiran sporazum o pravosuđu.

Sledeći susret zakazan je u utorak 21. aprila, kada će se sastati Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.Ostale vesti

Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023