Vesti
Politika

Dve ceremonije u KBS-u. Kurti ponovo o obaveznom vojnom roku

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednica Skupštine Vjosa Osmani prisustvovali su ceremoniji Kosovskih bezbednosnih snaga povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti u kasarni "Adem Jašari".
Dve ceremonije u KBS-u. Kurti ponovo o obaveznom vojnom roku
Aljbin Kurti (Foto AFP)

Kurti je tokom današnjeg govora ponovio potrebu služenja vojnog roka, rekavši da je Kosovo bez vojske i odbrane slabo i da pripadnici BSK treba da budu ponosni na posao koji obavljaju.

"Vojnu službu ćemo učiniti obaveznom. Vojnu službu ne činimo obaveznom jer imamo ambicije prema osvajanjima, naprotiv, mi smo miroljubiv i slobodouman narod, a slobodni želimo da budemo u stanju da odbranimo Kosovo“, rekao je Kurti.

Zahvalio se vojnicima BSK za pomoć koju su pružili Albaniji nakon zemljotresa koji je pogodio tu zemlju i naglasio da je članstvo u NATO prioritet i da će raditi u tom pravcu.

Prvoj ceremoniji prisustvovali su američki i nemački ambasadori Filip Kosnet i Kristijan Helt, kao i njihova hrvatska koleginica Danijela Barišić.

U sedištu KBS-a današ će se održati još jedna ceremonija, i to za predsednika Kosova Hašima Tačija. Iako je prvobitno bila najavljena za 16 sati, iz Predsedništva je u međuvremenu stiglo obaveštenje da je ona pomerena za 17h.

Nakon druge ceremonije u KBS-u, kosovski predsednik Hašim Tači prirediće svečani prijem u Katedrali Majke Tereze povodom godišnjice jednostrane kosovske nezavisnosti.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020