Vesti
Politika

Dvadeset godina od dolaska NATO-a. Za čiju slobodu?

U centru Prštine počela je ceremonija obležavanja 20. godišnjice od dolaska NATO snaga na Kosovo. Veliki broj građana okupio se u centru Prištine, a među gostima su i Bil Klinton i Medlin Olbrajt. 
Dvadeset godina od dolaska NATO-a. Za čiju slobodu?
Priština (Foto Kim)

Ceremonija koja je nazvana „Za našu slobodu“ počela je intoniranjem kosovske himne i minutom ćutanja za „sve stradale tokom ratnih dešavanja“.

Prisustvuju joj najviši kosovski zvaničnici i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu, te predsednik i premijer Albanije Iljir Meta i Edi Rama, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer. Među gostima su i bivši predsednik SAD-a Bil Klinton i bivša državna sekretarka SAD-a Medlin Olbrajt.

Tači: 12. jun je dan kada smo ponovo rođeni

Predsednik Kosova Hašim Tači prvi se obratio okupljenima. On je u svom obraćanju istakao da je 12. jun datum koji ujedinjuje sve građane Kosova, te da danas građani Kosova slave slobodu.

Tači je istakao da su na ovaj dan “građani Kosova ponovo rođeni, kao slobodni građani u jednoj slobodnoj zemlji”.

“Na Kosovu je utemeljena demokratija. Uspešno su održani prvi slobodni izbori, kako na lokalnom tako i na centralnom novou vlasti. Naučili smo da poštujemo prava svih manjina i brinemo o zaštiti ljudskih prava. Stvorili smo ekonomiju sa slobodnim tržištem. Omogućili smo strane investicije. Stabilizovali smo se kao društvo”, rekao je Tači.

"Dok god bude Kosova mi ćemo biti zahvalni na vašem civilizovanom stav koji ste zauzeli u proleće 1999. godine. Bio je to pravedan stav i danas kao predsednik Kosova u ime institucija i građana sa najvećim i najdužnijim poštovanjem kažem vam hvala", rekao je Tači.

Olbrajtova: Nikada vas nećemo zaboraviti

Medelin Olbrajt kazala je da je počastvovana što je danas na Kosovu i zahvalila Bilu Klintonu „na svemu što je učinio“. Istakla je da je intervencija na Kosovu 1999. godine bila ispravna.

“Naš savez je bio jedinstven i jak, i što je najvažnije, došli smo ovde zato što je naš cilj bio pravi i za dobrobit građana Kosova”.

Ona je kazala da se u poslednjih dvadeset godina na Kosovu dosta toga promenilo.

„Građani Kosova su uvek pokazivali svetu da su demokratska nacija. Građani su radili naporno da postave temelje demokratije. Vi ste stvorili nezavisne medije, nezavisno sudstvo. Konstruktivno ste radili sa međunarodnom zajednicom“, rekla je Olbrajtova i napomenula da će međunarodna zajednica uvek pratiti napredak Kosova.

„Nikada nećemo zaboraviti vas, sigurni smo da ćete imati uspeha“.

Klinton: Volim ovu zemlju

Građanima se obratio i bivši predsednik SAD-a Bil Klinton koji je rekao "da voli ovu zemlju".

Da je za njega najveća čast što je bio uz građane Kosova u borbi za slobodu. Kaže da je "Kosovo postiglo nešto izuzetno" te da je novim generacijama podarilo "20 godina mira".

"79 dana su mogla da dobiju ovaj rat, ali su samo građani Kosova mogli da dobiju ovaj mir".

"Nisam želeo da 20. vek bude završen krvoprolićem, ali pokušali smo da zaustavimo nasilje u Bosni i na kraju sve to nije uspelo i pitao sam se da i ćemo dozvoliti da Kosovo bude sledeće polje etničkog čišćenja... Budite zahvalni na vašem dugom i teškom putu. Nije bilo povratka sistemtskog naslja, paljenja i rušenja kulturnih i verskih institucija. Prema tome čestitam svim građanima Kosova. Svakog dana mi biramo, da li želimo da živimo u budućnosti koja nam je potrebna".

Izrazio je nadu da se "najkrvaviji vek u Evropi neće ponoviti" i istakao da će SAD biti ovde bez obzira koja politička partija bude na vlasti.

Palmer: Vreme za sveobuhvatan sporazum

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a Metju Palmer rekao je da je vreme da se postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, te da „obe zemlje treba da se orjentišu ka stabilnosti, napretku i bezbednosti. 

Kako javlja novinarka RTV Kim, u centru Prištine okupio se i veliki broj građana. Oni nose zastave Kosova, Albanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kažu da je ovo „najsrećniji dan za njih“, te da predstavlja „spas za sve građane Kosova“.

Nešto ranije predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je bivšu državnu sekretarku SAD-a Medlin Olbrajt Ordenom slobode.

Haradinaj: Želimo da se pomirimo sa Srbijom

Prisutnima su se obratili i premijer Kosova Ramuš Haradinaj kao predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji.

Haradinaj je istakao da želi da se “pomiri sa Srbijom” I pozvao građane Srbije i Vučića da priznaju Kosovo.

"Dugo vremena je naš narod tražio slobodu. Generacije i generacije su se žrtvovale. Danas je Kosovo domovina svih nas koji ovde živimo Srba, Roma, Aškalija, Bošnjaka, Crnogoraca, Turaka i mogih drugih. Mir čine hrabri, a mi želimo da se pomirimo sa Srbijom", poručio je Haradinaj.

Kadri Veselji je čestitao slobodu svim građanima Kosova.

"Danas su svi građani naše zemlje, gde god da žive, u mislima i srcu sa nama. Slavimo 20. godina slobode i podsećamo se žrtava koji su dali život za našu slobodu. Danas je poseban dan, dan koji će ostati u pamćenju naše nacije", poručio je Veselji.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020