Vesti
Politika

Dupla dvotrećinska većina kao mogući kompromis u stvaranju ZSO

Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) ostaje za sada glavni zahtev srpske strane za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Dupla dvotrećinska većina kao mogući kompromis u stvaranju ZSO
Metju Palmer i Miroslav Lajčak (Foto FoNet/Aleksandar Barda)

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se Kosovo neće složiti da se formira jedna nacionalna zajednica opština na Kosovu, a sa srpske strane zahtevaju da ona bude formirana kao jedna nacionalna zajednica sa izvršnim ovlašćenjima.

Iz međunarodne zajednice, EU i SAD, poručuju da zajednica treba da bude formirana, ali da ostaje ovlašćenje dve strane da se dogovore oko modaliteta.

To su tokom poslednje posete Kosovu potvrdili posebni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara zadužen za Balkan Metju Palmer.

Kosovska strana zahteva striktno poštovanje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine, koji je ukazao da više od 20 odredaba sporazuma nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema sporazumu, poslednju reč o Statutu Zajednice daje upravo Ustavni sud Kosova.

Analitičari smatraju da postoji jedno rešenje koje je prihvatljivo za kosovsku stranu a neprihvatjivo i za Srbe na Kosovu i za zvanični Beograd, to je uvođenje duple dvotrećinske većine u Statusu ZSO.

U Statutu bi trebalo da stoji obaveza da 20 odsto odbornika u Skupštini ZSO budu pripadnici manjinskih zajednica koji bi se birali po posebno utvrđenom ključu.

Oni bi imali prava da, kada procene da neka odluka nije u skladu sa interesom građana u opštinama koje čine ZSO, to blokiraju.

Time bi se, prema analitičarima, izbegla mogućnost da ZSO donese odluke koje nisu u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonodavstvom i protivno interesu dela građana koji žive u tim opštinama.

Upitno je koliko je to prihvatljivo za srpsku stranu, pre svega Beograd, jer kosovski Srbi i Srpska lista kao njihov predstavnik u institucijama Kosova, čine samo ono što im Beograd naloži, navode analitičari.

Međutim, Kosovo ima jak argument u tom zahtevu, pošto su 92 odsto stanovnika Albanci, dok je u Ustavu Kosova odredba koja onemogućava usvajanje zakona koji su u suprotnosti sa interesima tih osam odsto drugih građana, pripadnika manjina, među kojima su i kosovski Srbi.Ostale vesti

Kajari sa vladikom Teodosijem o situaciji na Kosovu
Iz Kfora je saopšteno da je da je glavni komandant Ferenc Kajari razgovarao u Gračanici sa episkopom raško prizrenskim Teodosijem o situaciji na Kosovu.
  • 02.07.2022
Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022