Vesti
Politika

Dupla dvotrećinska većina kao mogući kompromis u stvaranju ZSO

Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) ostaje za sada glavni zahtev srpske strane za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Dupla dvotrećinska većina kao mogući kompromis u stvaranju ZSO
Metju Palmer i Miroslav Lajčak (Foto FoNet/Aleksandar Barda)

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se Kosovo neće složiti da se formira jedna nacionalna zajednica opština na Kosovu, a sa srpske strane zahtevaju da ona bude formirana kao jedna nacionalna zajednica sa izvršnim ovlašćenjima.

Iz međunarodne zajednice, EU i SAD, poručuju da zajednica treba da bude formirana, ali da ostaje ovlašćenje dve strane da se dogovore oko modaliteta.

To su tokom poslednje posete Kosovu potvrdili posebni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara zadužen za Balkan Metju Palmer.

Kosovska strana zahteva striktno poštovanje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine, koji je ukazao da više od 20 odredaba sporazuma nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema sporazumu, poslednju reč o Statutu Zajednice daje upravo Ustavni sud Kosova.

Analitičari smatraju da postoji jedno rešenje koje je prihvatljivo za kosovsku stranu a neprihvatjivo i za Srbe na Kosovu i za zvanični Beograd, to je uvođenje duple dvotrećinske većine u Statusu ZSO.

U Statutu bi trebalo da stoji obaveza da 20 odsto odbornika u Skupštini ZSO budu pripadnici manjinskih zajednica koji bi se birali po posebno utvrđenom ključu.

Oni bi imali prava da, kada procene da neka odluka nije u skladu sa interesom građana u opštinama koje čine ZSO, to blokiraju.

Time bi se, prema analitičarima, izbegla mogućnost da ZSO donese odluke koje nisu u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonodavstvom i protivno interesu dela građana koji žive u tim opštinama.

Upitno je koliko je to prihvatljivo za srpsku stranu, pre svega Beograd, jer kosovski Srbi i Srpska lista kao njihov predstavnik u institucijama Kosova, čine samo ono što im Beograd naloži, navode analitičari.

Međutim, Kosovo ima jak argument u tom zahtevu, pošto su 92 odsto stanovnika Albanci, dok je u Ustavu Kosova odredba koja onemogućava usvajanje zakona koji su u suprotnosti sa interesima tih osam odsto drugih građana, pripadnika manjina, među kojima su i kosovski Srbi.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021