Vesti
Politika

Duda Balje formirala novu stranku

Na Kosovu je danas registrovana još jedna politička partija. U pitanju je Socijaldemokratska unija (SDU) koju vodi poslanica u Skupštini Kosova iz redova bošnjačke zajednice Duda Balje.
Duda Balje formirala novu stranku
Duda Balje u Skupštini Kosova (Foto Sandžačke)

Kako je Balja objavila na društvenim mrežama, partija je formirana sa ciljem da se na kosovskoj političkoj sceni pruži “nešto drugačije”, odnosno da se, kako kaže, politička moć vrati ljudima, da se političke aktivnosti preusmere na direktne interese ljudi, a ne mali broj osoba.

“SDU je stranka poštenih ljudi, radnika u najširem demokratskom smislu reči, stranka mladih kreativnih osoba, stranka pesnika i umetnika, stranka naših pravnika i lekara, stranka odgovornog preduzetnika, intelektualca, stranka domaćice, osoba koje rade u uslužnom sektoru, stranka edukatora naše dece, stranka potisnutih, slabijih, nezaštićenih, stranka poljoprivrednika, stočara, malinara”, ističe se u saopštenju Dude Balje.

Kako dalje ističe, SDU će se zalagati za socijalnu pravdu i humanije društvo jednakih šansi i mogućnosti za sve, uz angažovanje razumnih, poštenih i radnih ljudi.

“Usmeravaćemo našu energiju na brigu o nezaposlenima, što većem angažovanju mladih u državnom sektoru, za dostojanstveniji status srednje klase, ravnopravniji položaj žena i participiranju marginalnih i ranjivih grupa u procesu odlučivanja”.

Zalagaće se, kako ističu, za afirmaciju kulturnih i drugih bogatstava bošnjačke i drugih etničkih zajednica, za negovanje jezika i pisma...

Vrednosti na kojima će se temeljiti ova stranka su, kako ističe Duda Balje, jednakost, solidarnost i sloboda.

Duda Balje je, inače, do sada bila članica poslaničke grupe 6 +.Ostale vesti

Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020
Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020