Vesti
Politika

DSK zateže, 50 -50

DSK je i dalje zainteresovan za postizanje sporazuma o koaliciji sa Samoopredeljenjem, ali ne odustaje od svojih pozicija, prenosi Zeri.
DSK zateže, 50 -50
Mustafa i Kurti (Foto Most)

“Jasno je i jednostavno, i to se može učiniti kao što smo rekli, predsednik, predsednik parlamenta i podela ministarstava 50 - 50 u skladu sa formulom jedan prema jedan”, rekli su dobro upućeni izvori za Gazetu Blic.

Prema tim izvorima, u situaciji koju niko ne želi u DSK, ukoliko ne bude postignut sporazum o vladi sa Samoopredeljenjem oni će na kraju ostati u opoziciji.

Ako pobednička stranka ne uspe da formira nove institucije, na predsedniku države je da mandat dodeli bilo kojoj drugoj stranci. Nije moguće da DSK formira koaliciju sa DPK jer prema njima imaju jasan stav, baš kao i pre izbora 6. oktobra, rekli su izvori.

Ni Samoopredjeljenje ni DSK ne znaju kada bi mogao biti sledeći sastanak između Aljbina Kurtija i Ise Mustafe u nastojanju da se postigne dogovor o upravljanju Kosovom. Sve što se do sada zna je da postoji zahtev prijateljskih zemalja Kosova da se takav dogovor postigne što pre.

Sastanak lidera Aljbina Kurtija i Ise Mustafe proteklih dana nije rezultirao dogovorom o sporazumu za vladajuću koaliciju između dva političke stranke.

Međutim, iako ovaj sastanak, koji je održan u prostorijama Skupštine Kosova, nije rezultirao sporazumom, u oba tabora još postoji nada da je koalicija moguća.

Sve je poprimilo drugi smer kada je potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca rekao “da je narod birao premijera, a ne predsednika”.

“Dakle, ako DSK insistira na predsedništvu, predsedniku parlamenta i podeli ministarstava od 50 do 50, onda je dogovor nedostižan”, poručio je Konjufca ranije.

Ta izjava je uveliko iznervirala zvaničnike DSK-a, kojima još uvek nisu jasne takve javne izjave potpredsednika Konjufce.Ostale vesti

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  • 17.06.2021
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
  • 17.06.2021
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
  • 17.06.2021
Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.
  • 17.06.2021
Davidou: Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou izjavila je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna "samoproglašenu državu Kosovo".

  • 17.06.2021
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
  • 17.06.2021