Vesti
Politika

DSK zateže, 50 -50

DSK je i dalje zainteresovan za postizanje sporazuma o koaliciji sa Samoopredeljenjem, ali ne odustaje od svojih pozicija, prenosi Zeri.
DSK zateže, 50 -50
Mustafa i Kurti (Foto Most)

“Jasno je i jednostavno, i to se može učiniti kao što smo rekli, predsednik, predsednik parlamenta i podela ministarstava 50 - 50 u skladu sa formulom jedan prema jedan”, rekli su dobro upućeni izvori za Gazetu Blic.

Prema tim izvorima, u situaciji koju niko ne želi u DSK, ukoliko ne bude postignut sporazum o vladi sa Samoopredeljenjem oni će na kraju ostati u opoziciji.

Ako pobednička stranka ne uspe da formira nove institucije, na predsedniku države je da mandat dodeli bilo kojoj drugoj stranci. Nije moguće da DSK formira koaliciju sa DPK jer prema njima imaju jasan stav, baš kao i pre izbora 6. oktobra, rekli su izvori.

Ni Samoopredjeljenje ni DSK ne znaju kada bi mogao biti sledeći sastanak između Aljbina Kurtija i Ise Mustafe u nastojanju da se postigne dogovor o upravljanju Kosovom. Sve što se do sada zna je da postoji zahtev prijateljskih zemalja Kosova da se takav dogovor postigne što pre.

Sastanak lidera Aljbina Kurtija i Ise Mustafe proteklih dana nije rezultirao dogovorom o sporazumu za vladajuću koaliciju između dva političke stranke.

Međutim, iako ovaj sastanak, koji je održan u prostorijama Skupštine Kosova, nije rezultirao sporazumom, u oba tabora još postoji nada da je koalicija moguća.

Sve je poprimilo drugi smer kada je potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca rekao “da je narod birao premijera, a ne predsednika”.

“Dakle, ako DSK insistira na predsedništvu, predsedniku parlamenta i podeli ministarstava od 50 do 50, onda je dogovor nedostižan”, poručio je Konjufca ranije.

Ta izjava je uveliko iznervirala zvaničnike DSK-a, kojima još uvek nisu jasne takve javne izjave potpredsednika Konjufce.Ostale vesti

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020