Vesti
Politika

DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava
(Foto: Shutterstock)

Portparolka DSK, Jehona Ljušaku – Sadriu je na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da otvaranje istrage i umešanost kosovskog ambasadora u međunarodne finansijske skandale, ozbiljno narušavaju imidž zemlje.

Ona je ocenila da šokantne činjenice objavljene pre izvesnog vremena, otvaranje istraga, ali i umešanost kosovskog ambasadora u međunarodne finansijske afere, ozbiljno narušavaju imidž Kosova i onemogućavaju da on predstavlja zemlju.

„Stoga, do okončanja predmetnog slučaja, zahtevamo razrešenje ambasadora Martina Berišaja a tražimo i pojašnjenje svakog javnog funkcionera, koji je na početku izbijanja ovog skandala garantovao i branio ambasadora Berišaja“, napisala je Ljušaku Sadriu.

Krivična prijava je podneta zbog neprijavljivanja imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, a konkretno zato što ; ambasador nije prijavio preduzeće registrovano u Crnoj Gori, čiji je vlasnik.

U maju ove godine, mediji su objavili istraživanje i dokumenta da su na račun pomenutog preduzeća uplaćena dva miliona evra za manje od pet godina.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022