Vesti
Politika

DSK traži ostavku ministarke Nagavci

Demokratski savez Kosova (DSK) optužio je Vladu za kršenje Ustava, kao i za nepoštovanje ustavnih odluka. Oni su ujedno i zatražili ostavku ministarke obrazovanja Arberie Nagavci.
DSK traži ostavku ministarke Nagavci
Arberie Nagavci (Foto Reporteri)

Član rukovodstva DSK Džafer Tahiri na konferenciji za novinare povodom godišnjice od donošenja Ustava, kazo je da je Ustav najviši pravni akt zemlje i da svi moraju da ga poštuju i štite.

Prema njegovim rečima, DSK je dokazao da poštuje Ustav i da će to činiti i ubuduće.

„Vlada Kurtija je ove godine nekoliko puta uspela da prekrši Ustav Kosova, što je potvrđeno i pravosnažnim presudama Ustavnog suda. Prvi slučaj je bio u Nezavisnom savetu civilne službe Kosova, a poslednji slučaj je presuda Ustavnog suda koja je dokazala da je ministarka prosvete Arberi Nagavci prekršila Ustav zemlje“, rekao je on.

Članica DSK profesorica Jehona Ljušaku, predstavljajući stav stranke u vezi sa presudom Ustavnog suda sa odlukom o reorganizaciji nastave u Kamenici, navodi da je aktulena vlast obrazovanje koristila za izbornu korist.

„Ova odluka, osim što je neustavna, pokazuje kako je aktuelna vlast obrazovanje koristila za izbornu korist. Podsećamo, ova odluka doneta je tokom kampanje na prošlim lokalnim izborima. Zabrinjava i način na koji ova vlast ne poštuje odluke Ustavnog suda. Ministarstvo je zaboravilo da je Ustavni sud taj koji analizira odluke Vlade, a ne Vlada odluke Ustavnog suda“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ministarka Nagavci, iz etičkih i moralnih razloga, juče je trebalo da podnese ostavku.

„DSK zahteva hitnu ostavku ministrke Nagavci“, kazala je ona.Ostale vesti

Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022
Dačić: Želju za priznanjem Priština uvija u oblandu stabilnosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".
  • 05.12.2022