Vesti
Politika

DSK traži ostavku ministarke Nagavci

Demokratski savez Kosova (DSK) optužio je Vladu za kršenje Ustava, kao i za nepoštovanje ustavnih odluka. Oni su ujedno i zatražili ostavku ministarke obrazovanja Arberie Nagavci.
DSK traži ostavku ministarke Nagavci
Arberie Nagavci (Foto Reporteri)

Član rukovodstva DSK Džafer Tahiri na konferenciji za novinare povodom godišnjice od donošenja Ustava, kazo je da je Ustav najviši pravni akt zemlje i da svi moraju da ga poštuju i štite.

Prema njegovim rečima, DSK je dokazao da poštuje Ustav i da će to činiti i ubuduće.

„Vlada Kurtija je ove godine nekoliko puta uspela da prekrši Ustav Kosova, što je potvrđeno i pravosnažnim presudama Ustavnog suda. Prvi slučaj je bio u Nezavisnom savetu civilne službe Kosova, a poslednji slučaj je presuda Ustavnog suda koja je dokazala da je ministarka prosvete Arberi Nagavci prekršila Ustav zemlje“, rekao je on.

Članica DSK profesorica Jehona Ljušaku, predstavljajući stav stranke u vezi sa presudom Ustavnog suda sa odlukom o reorganizaciji nastave u Kamenici, navodi da je aktulena vlast obrazovanje koristila za izbornu korist.

„Ova odluka, osim što je neustavna, pokazuje kako je aktuelna vlast obrazovanje koristila za izbornu korist. Podsećamo, ova odluka doneta je tokom kampanje na prošlim lokalnim izborima. Zabrinjava i način na koji ova vlast ne poštuje odluke Ustavnog suda. Ministarstvo je zaboravilo da je Ustavni sud taj koji analizira odluke Vlade, a ne Vlada odluke Ustavnog suda“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ministarka Nagavci, iz etičkih i moralnih razloga, juče je trebalo da podnese ostavku.

„DSK zahteva hitnu ostavku ministrke Nagavci“, kazala je ona.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022