Vesti
Politika

DSK traži mesto predsednika parlamenta do izbora predsednika Kosova

Demokratski savez Kosova objavio je ponudu koju je dostavio Pokretu Samoopredeljenje (PS), kao odgovor na ponudu koju su u utorak od njih dobili i u njoj traže mesto predsednika parlamenta do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj bio vraćen PS.
DSK traži mesto predsednika parlamenta do izbora predsednika Kosova
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

DSK u pismu takođe navodi da bi broj ministarstva trebalo da ostane 12, po pet za svaku partiju i dva za manjine.

"Danas smo u pisanom obliku podneli našu ponudu o saradnji sa PS predloženu na sastanku 8. januara 2020. godine. Na ovom sastanku, i na svim do sada održanim sastancima, DSK je izrazio spremnost za zajedničko upravljanje u interesu države Kosovo, poštujući volju građana izraženu 6. oktobra 2019. Samo sporazum koji to odražava volja obezbeđuje stabilnost upravljanja tokom celog četvorogodišnjeg mandata", piše u pismu.

Prema DSK, sporazum treba da bude okončan što je pre moguće kako bi se započelo sa sprovođenjem programa upravljanja koji su dogovorila timovi dve stranke, a koji omogućava duboke reforme u ekonomskim, socijalnim, oblasti vladavine zakona i evroatlantsku integraciju Kosova.

Konkretni predlozi DSK su: da DSK ima predsedavajućeg parlamenta do izbora predsednika Kosova, a zatim predsednik skupštine prelazi na PS, što podrazumeva smenu sadašnjeg predsednika iz Samoopredeljenja.

"To implicira da je u prvoj godini koalicije svaki partner zauzima jednu visoku državnu poziciju (PS ima predsednika vlade, DSK ima predsednika skupštine). U naredne tri godine PS ima dve visoke državne funkcije (premijer i predsednik Skupštine), dok DSK ima jednu funkciju, predsednika Kosova", kaže se u predlogu DSK.

Prema istom predlogu broj ministarstava ostaje isti, a njihova struktura ostaje kako je ranije dogovoreno, sa sledećim izuzecima: Ministarstvo kulture, omladine i sporta pridružuje se Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije, dok je Ministarstvo lokalne samouprave odvojeno od Ministarstva unutrašnjih poslova, gde je integrisano na osnovu sporazuma postignutog na prethodnim sastancima i ostaje da sa njim upravljaju predstavnici manjinskih zajednica, kojima pripada i Ministarstvo za zajednice i povratak.

Prema ovom predlogu, a do izbora predsednika Kosova, PS ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsedavajućeg Skupštine, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava.

DSK će imati predsednika Kosova, koga će sama predložiti.

U utorak je PS predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na četrnaest, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica.

Prema tom predlogu predsednik Skupštine pripada PS, dok bi predsednika Kosova predložio DSK.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020