DSK traži mesto predsednika parlamenta do izbora predsednika Kosova

Demokratski savez Kosova objavio je ponudu koju je dostavio Pokretu Samoopredeljenje (PS), kao odgovor na ponudu koju su u utorak od njih dobili i u njoj traže mesto predsednika parlamenta do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj bio vraćen PS.

Podeli ovaj članak sa:
  • Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

DSK u pismu takođe navodi da bi broj ministarstva trebalo da ostane 12, po pet za svaku partiju i dva za manjine.

"Danas smo u pisanom obliku podneli našu ponudu o saradnji sa PS predloženu na sastanku 8. januara 2020. godine. Na ovom sastanku, i na svim do sada održanim sastancima, DSK je izrazio spremnost za zajedničko upravljanje u interesu države Kosovo, poštujući volju građana izraženu 6. oktobra 2019. Samo sporazum koji to odražava volja obezbeđuje stabilnost upravljanja tokom celog četvorogodišnjeg mandata", piše u pismu.

Prema DSK, sporazum treba da bude okončan što je pre moguće kako bi se započelo sa sprovođenjem programa upravljanja koji su dogovorila timovi dve stranke, a koji omogućava duboke reforme u ekonomskim, socijalnim, oblasti vladavine zakona i evroatlantsku integraciju Kosova.

Konkretni predlozi DSK su: da DSK ima predsedavajućeg parlamenta do izbora predsednika Kosova, a zatim predsednik skupštine prelazi na PS, što podrazumeva smenu sadašnjeg predsednika iz Samoopredeljenja.

"To implicira da je u prvoj godini koalicije svaki partner zauzima jednu visoku državnu poziciju (PS ima predsednika vlade, DSK ima predsednika skupštine). U naredne tri godine PS ima dve visoke državne funkcije (premijer i predsednik Skupštine), dok DSK ima jednu funkciju, predsednika Kosova", kaže se u predlogu DSK.

Prema istom predlogu broj ministarstava ostaje isti, a njihova struktura ostaje kako je ranije dogovoreno, sa sledećim izuzecima: Ministarstvo kulture, omladine i sporta pridružuje se Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije, dok je Ministarstvo lokalne samouprave odvojeno od Ministarstva unutrašnjih poslova, gde je integrisano na osnovu sporazuma postignutog na prethodnim sastancima i ostaje da sa njim upravljaju predstavnici manjinskih zajednica, kojima pripada i Ministarstvo za zajednice i povratak.

Prema ovom predlogu, a do izbora predsednika Kosova, PS ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsedavajućeg Skupštine, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava.

DSK će imati predsednika Kosova, koga će sama predložiti.

U utorak je PS predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na četrnaest, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica.

Prema tom predlogu predsednik Skupštine pripada PS, dok bi predsednika Kosova predložio DSK.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane