Vesti
Politika

DSK odlučio da će učestvovati u izboru kosovskog predsednika

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abidžiku izjavio je da je rukovodstvo stranke apsolutnom većinom odlučilo da učestvuje na sednici skupštine na kojoj će biti biran kosovski predsednik.
DSK odlučio da će učestvovati u izboru kosovskog predsednika
Ljumir Abdidžiku (Foto Ekonomiaonline)

Ljumir Abidžiku je nakon sastanka poslanika Demokratskog saveza Kosova rekao da su, "nakon otvorene diskusije svi zajednički odlučili da neće ometati izbor kosovskog predsednika i da će DSK učestvovati u glasanju".

"To je odluka Predsedništva izglasana apsolutnom većinom. Očekujem da će svaki poslanik poštovati odluku većine i očekujem da će se svaki poslanik ponašati institucionalno i prevazići bilo kakvu dilemu koju može da ima", rekao je Abidžiku.

Kandidat za kosovskog predsednika je Vjosa Osmani. Ona je na izborima 14. februara, učestvovala na listi poslaničkih kandidata pokreta Samoopredeljenje i osvojila preko 300.000 glasova.

Za izbor kosovskog predsednika potrebno je da u trenutku glasanja u skupštinskoj sali bude dve trećine ili 80 poslanika.

Za izbor vlade Aljbina Kurtija glasalo je 67 poslanika. DSK ima 15 poslanika.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021