Vesti
Politika

DSK odlučio da će učestvovati u izboru kosovskog predsednika

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abidžiku izjavio je da je rukovodstvo stranke apsolutnom većinom odlučilo da učestvuje na sednici skupštine na kojoj će biti biran kosovski predsednik.
DSK odlučio da će učestvovati u izboru kosovskog predsednika
Ljumir Abdidžiku (Foto Ekonomiaonline)

Ljumir Abidžiku je nakon sastanka poslanika Demokratskog saveza Kosova rekao da su, "nakon otvorene diskusije svi zajednički odlučili da neće ometati izbor kosovskog predsednika i da će DSK učestvovati u glasanju".

"To je odluka Predsedništva izglasana apsolutnom većinom. Očekujem da će svaki poslanik poštovati odluku većine i očekujem da će se svaki poslanik ponašati institucionalno i prevazići bilo kakvu dilemu koju može da ima", rekao je Abidžiku.

Kandidat za kosovskog predsednika je Vjosa Osmani. Ona je na izborima 14. februara, učestvovala na listi poslaničkih kandidata pokreta Samoopredeljenje i osvojila preko 300.000 glasova.

Za izbor kosovskog predsednika potrebno je da u trenutku glasanja u skupštinskoj sali bude dve trećine ili 80 poslanika.

Za izbor vlade Aljbina Kurtija glasalo je 67 poslanika. DSK ima 15 poslanika.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021