Vesti
Politika

DSK očekuje podršku Srpske liste

“Svako odlaganje šteti formiranju institucija Kosova”, kaže Sadri Ferati poslanik DSK komentarišući jučerašnje odlaganje konstitutivne sednice Skupštine za naredni četvrtak.
DSK očekuje podršku Srpske liste
Nenad Rašić i Sadri Ferati (Foto Kim)

Ferati je gostujući u emisiji “Dogovor” Kim televizije, rekao da očekuje da će Srpska lista nakon isteka vremena za konsultovanje koje je tražila, ipak podržati koalicioni blok sastavljen od DSK, ABK, IK i Samoopredljenja.

Podsetimo, Srpka lista je najavila podršku postizbornoj koaliciji, ali je nakon što su predstavnici tri partije zaključili sporazum sa Samoopredeljenjem, zatražili dodatno vreme za konsultovanje i sednica koja je bila najavljena za danas je odložena.

“Ako to njima nešto znači, onda je dobro. Ali u svakom slučaju, svako odlaganje škodi formiranju institucija”, kaže Ferati.

Komentarišući izjave pojedinih predstavnika ovog koalicionog bloka da im podška Srpske liste sada nije neophodna jer imaju većinu u Skupštini, Ferati je rekao da ipak očekuje da će se srpski poslanici pridružiti ovoj političkoj grupaciji.

“U smislu samih brojeva tačno je da ta podrška nije potrebna, mada smo mi želeli da Srpska lista bude u okviru ove velike koalicije. Nama će biti drago ako nam se oni priključe, i ne samo oni, nego svi osim PDK. Ali neka im bude, neka se konsultuju, neka imaju svoje stavove, nama će biti drago ako oni budu podržali našu koncepciju, koaliciju i kadrovsku politiku, odnosno aktere koji će biti predloženi sa naše strane”.

Navodeći razloge za zahtev za odlaganje sednice, predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović rekao je sinoć za Kim da srpski poslanici ne žele da pregovorima sa Srbijom diktira Samoopredeljenje koje bi po sporazumu bilo deo tehničkog tima Kosova.

Aktuelni ministar rada Nenad Rašić kaže da, ako do toga bude došlo, predstavnik Samoopredeljenja će morati da obrazloži sve mere koje će preduzeti u dijalogu sa Srbijom.

“Ko god želi da vodi briselske pregovore, odnosno nastavak pregovora, verovatno bi trebalo bar u ovom periodu da napravi draft dokumenta kako bi opisao u kom pravcu bi išli dalji pregovori u Briselu. Suštinski je vrlo bitno da se briselski sporazumi i dalji pregovori sprovode u skladu sa interesima bilo Srba sa Kosova, ili celokupne političke elite Albanaca, ali u saradni sa Briselom. To je temelj za pomirenje između Srba i Albanaca do koga definitivno mora doći, jer što se pre pomirimo i naučimo da živimo jedni sa drugima to ćemo pre imati neke dobitke unutar naših društvenih pojava ili celog kosovkog društva”, rekao je Rašić u “Dogovoru”.
Sadri Ferati smatra da bi učestvovanje Samoopredeljenja u briselskim pregovorima bila dobra vest.

“To povećava snagu koalicije i daje jednu stabilnu situaciju institucije i same buduće vlade. Jedno je jasno, ono što je do sada dogovoreno ne može da se menja. Ono što je do sada postignuto, to ne može da se ospori. Što se tiče daljeg dijaloga zna se da su vlade odgovorne za to. Vlade imaju pravo da kada se radi o tehničkim ekipama da mogu da imenuju različite osobe, jer ne moraju premijer ili ministar da dogovaraju tehničke stvari. Samoopredeljenje je tražilo da bude u toj tehničkoj ekipi, što ne vidim kao ništa loše jer oni ne osporavaju pozitivnost samog dijaloga i nastavak dijaloga, kao ni dosadašnji ishod. Ako toga bude, onda je to štetno i to niko ne bi podržao, kazao je Ferati.

Osim zbrinutosti Srpske liste da bi tehnički dijalog sa Srbijom mogli da vode predstavnici Pokreta Samoopredeljenje, mediji u Prištini pišu da zabrinutost vlada i u pojedinim međunarodnim krugovima na Kosovu.

 Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023