Vesti
Politika

"DSK neće biti deo aktuelne neodgovorne vlade"

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Naser Rugova, izjavio je da ta stranka neće ulaziti u sadašnju vladajuću koaliciju nakon što su je napustili ministri i poslanici Srpske liste.
Naser Rugova (Foto veriu.info)

Naser Rugova je prištinskim medijima izjavio da od "oslobođenja Kosovo nema slabiju i neodgovorniju vladu", ocenivši još da Kosovo sa ovom vladom nazaduje u svakom pogledu.

U Demokratskom savezu su, naveo je Rugova, više nego spremni da započnu razgovore o određivanju datuma novih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Rugova dodaje da će u toj stranci preduzeti sve neophodne mere kako bi srušili sadašnju vladu predvođenu Ramušom Haradinajem.

Iako vladini zvaničnici kažu da povlačenje ministara Srpske liste iz vlade, i odlazak njenih poslanika u opoziciju u skupštini, neće omesti rad vladajuće koalicije, činjenica je da vlada trenutno u parlamentu ima podršku 53 poslanika. Dakle, ni polovinu od 120 poslanika.

Prostu većinu od 61 poslanka međutim nema ni opozicija.

Poslednji put, parlamentarni izbori na Kosovu održani su sredinom juna prošle godine. I oni su bili vanredni.

Izlaskom Srpske liste iz vladajuće koalicije stvorena je pat pozicija, najviše u kosovskoj skupštini, u kojoj se usvajaju predlozi zakona.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023