Vesti
Politika

DSK ne pristaje na delimično ukidanje takse

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), članice vladajuće koalicije, Isa Mustafa osudio je, kako je naveo, dogmatske i zavereničke stavove premijera, Aljbina Kurtija, i poručio da njegova stranka nikada neće pristati na delimično ukidanje takse na srpsku robu i na reciprocitet, na čemu insistira aktuelna vlada.
DSK ne pristaje na delimično ukidanje takse
Hoti i Mustafa (Foto Bota sot)

Mustafa je istakao da stoga DSK nikada neće pristiti na postepeno i delimično ukidanje te mere uz uvođenje reciprociteta bez dogovora, kako je rekao "sa našim saveznicima (SAD), već ćemo se tome protiviti i ubuduće".

Mustafa je to rekao za prištinsku Gazetu ekspres, nakon što je Kurti optužio DSK za to što na jučerašnjoj sednici parlamenta nije doneta odluka o delimičnom i uslovnom ukidanju te mere.

Hoti poručio Kurtiju: Ukinuti takse odmah i u potpunosti

Potpredsednik kosovske vlade Avdulah Hoti poručio je premijeru Aljbinu Kurtiju, koji je danas odložio ukidanje takse od 100 odsto na uvoz sirovina iz centralne Srbije, da istu treba ukinuti odmah i u potpunosti.

"Taksa treba da se ukine danas, odmah i u potpunosti. Političke igre, bez obzira da li smo sa EU ili sa SAD, ne služe jačanju državnosti Kosova i vezama s našim partnerima", navodi se u objavi Hotija na Facebook-u.

Hoti dodaje i da fokus treba staviti na novonastalu situaciju izazvanu korona virusom.

"Naš fokus bi trebao da bude na upravljanju situacijom koju je stvorio Covid-19, a ne na političkim igrama koje vode odstupanju SAD od Kosova," - dodaje se u objavi Hotija.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020