Vesti
Politika

DSK i PS postigli načelni dogovor o koaliciji, raspravlja se o detaljima

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova, Ljutfi Haziri kaže da je u načelu dogovorena koalicija sa pokretom Samoopredeljenje, ali da se još razgovara o detaljima sporazuma.
DSK i PS postigli načelni dogovor o koaliciji, raspravlja se o detaljima
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Haziri je potvrdio da su pre dva dana razgovarali timovi DSK i PS, ali nije naveo gde su se predsednici dve stranke Isa Mustafa i Aljbin Kurti sastali.

"Ne mogu da pričam o mestu i načinu na koji lideri komuniciraju. Ali poslednji sastanak je bio u ’timskom formatu’", rekao je Haziri, prenose prištinski mediji.

Haziri, koji je i predsednik Opštine Gnjilane rekao je da je dvema stranama sada preostalo da se konsultuju kako bi mogle da zakažu novi sastanak i da potpišu sporazum o formiranju nove kosovske vlade.

DSK I PS su stranke pobednice na kosovskim izborima održanim 6. oktobra. Od tada predstavnici dve stranke razgovaraju o formiranju sledeće vlade.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023