Vesti
Politika

DSK demantuje koaliciju sa Tačijem

Demokratski savez Kosova dematovao je navode nekih albanskih medija da će ta stranka ući u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.
DSK demantuje koaliciju sa Tačijem
Hašim Tači i Isa Mustafa (Foto balkaneu.com)

Prvi savetnik lidera DSK Ise Mustafe Bajram Gecaj je u ime te partije odbacio vest, objavljenu na nekim portalima Albanije koju su preuzeli pojedini kosovski portali, da će DSK napustiti opozicionu koaliciju i ući u savez sa Tačijevom DPK.

“Isa Mustafa je imao sastanak sa koalicionim partnerima više od dva sata, gde je razmatrano o najnovijim političkim dešavanjima. Koalicija VLAN je čvrsta, snažna i odlučna da kosovske institucije formira parlamentarna većina koju čine četiri politička subjekata - DSK, ABK, IK i Samoopredeljenje”, izjavio je Gecaj.

Gecaj je za “Blic” na albanskom jeziku rekao da je glavni cilj postizbornog bloka da se DPK pošalje u opoziciju.

Pojedini prištinski mediji preneli su juče informaciju albanskog portala Lapsi.al. da je pod međunarodnim pritiskom Isa Mustafa prihvatio koaliciju sa Hašimom Tačijem.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020