Vesti
Politika

’’Državom vlada Tači’’

Funkcioner opozicionog DSK Hadži Avdulji izjavio je da je kosovski predsednik Hašim Tači u slučaju hapšenja turskih državljanja, izašao iz okvira nadležnosti.
’’Državom vlada Tači’’
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Avdulji smatra da je Tači "doveo Kosovo u opasnost".

DSK traži formiranje Anketnog odbora i posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razmatralo pitanje tajnog hapšenja i deportacije turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa u egzilu, Fetulah Gulen.

Govoreći o inicijativi poslanika za osnivanje Anketnog odbora o tom slučju, Avdulji je rekao za KTV da sve činjenice ukazuju na to da Tači stoji iza te odluke.

Nalazi Anketnog odbora biće, kaže, dostavljeni Ustavnom sudu, a ukoliko taj sud oceni da je to tačno, Tači mora da podnese ostavku.

"Tači je postao opasnost za Kosovo, izlazi iz okvira zakonske i ustavne nadležnosti, jer nema pravo da učestvuje u donošenju odluka", rekao je Avdulji, koji smatra da inicijativu DSK-a za formiranje Anketnog odbora treba da podrže svi poslanici i pozicije i oozicije.

Ako je tako nešto u stanju da uradi "glava" i istraga pokaže da je reč o krivičnom delu, on treba da podnese ostavku.

"Možda se ispostavi da Tači nije bio uključen u hapšenje i deportaciju. Ali prema raspoloživim informacijama svi putevi vode u tom pravcu da je Tači doneo odluku o deportaciji. Ako to potvrdi i Ustavni sud, predsednik mora da ode", rekao je Avdulji.

Inače, DSK je tražila i ostavku premijera zbog istog slučaja, a Avdulji kaže da je vladajuća koalicija Tačija i Ramuša Haradinaja ionako neprirodna, te da se on za krato vreme pretvorio u "marionetu", a "državom vlada Tači", preneo je portal Koha.net.Ostale vesti

Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023