Vesti
Politika

Drugi dan slavlja godišnjice nezavisnosti

Drugog dana obeležavanja desete godišnjice od kosovske nezavisnosti, u Skupštini Kosova je održana svečana sednica.
Drugi dan slavlja godišnjice nezavisnosti
Parada u Prištini (Foto arhiva Kim)

U obraćanju poslanicima, ali gostima iz regiona, predsednik parlamenta Kosova Kadri Veseljikazao je da naredna dekada zahteva više rada i odgovornosti. U tom smislu istakao je značaj ekonosmkog razvoja.

Na sednici Skupštine Kosova danas je bio premijer Albanije Edi Rama, ali i bivši predsednik te zemlje Salji Beriša, kao i bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić, kao i predstavnici diplomatskog kora na Kosovu.

"Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu politiku i jednog predsednika koji bi simbolizovao nacionalno jedinstvo", izjavio je premijer Albanije Edi Rama je u Skupštini Kosova, prenosi prištinski dnevnik Bota Sot.

Rama je dodao da je to teško ostvarivo sada, ali da bi moglo da se dogodi u sledećoj deceniji.  

Toj ideji se usprotivio šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, rekavši da to pokazuje "nedostatak poštovanja za aspiracije Kosova za nezavisnom državom integrisanom u Evropsku uniju i NATO".  

Obeležavanje desetogodišnjice nezavisnosti nastavljeno je i paradom Kosovskih bezbednosnih snaga i pripadnika policije u centru grada.

Od 15 sati počeo je svečani koktel povodom godišnjice nezavisnosti.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021