Vesti
Politika

Drecun: Zvanični stavovi SAD i EU o nastavku dijaloga su različiti

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da Aljbin Kurti zagovara nastavak razgovora Beograda i Prištine samo u pravcu pripreme nekog novog sastanka, a ne prema dnevnom redu koji je Lajčak utvrdio prošle godine, kao i da Beograd očekuje da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.
Drecun: Zvanični stavovi SAD i EU o nastavku dijaloga su različiti
Milovan Drecun (Foto Tanjug/Srđan Ilić)

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, naveo je da je Priština dosad donosila nekoliko platformi za nastavak pregovora sa Beogradom, kao i da su usvajali rezolucije, kojima su, kako je ocenio, definisali samo prepreke za nastavak dijaloga.

"To je bila platforma protiv dijaloga, sve ono što je dosada rađeno u Prištini. Interesantno je da Aljbin Kurti zagovara nastavak razgovora, ali samo u pravcu da se pripremi neki novi sastanak. Kako kaže, on će sa predsednikom Republike Vučićem razgovarati da bi pripremio neki sledeći sastanak", rekao je Drecun tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Dodao je da je jasno da Kurti cilja na to da se razgovara isključivo o međusobnom priznanju, a da se sve druge teme ostave po strani.

"Pa kad Beograd prizna Kosovo, a neće ga nikada priznati, e onda može da se razgovara i o drugim temama. I u tom smislu je sada ova priča oko platforme, ako bi se prihvatio takav scenario koji želi Kurti, onda je normalno da se posle tog prvog susreta na visokom nivou donese neka platforma u Prištini da se vidi kojim putem će se ići dalje", naveo je Drecun.

Ocenio je to kao gubljenje vremena, kao i da tako ne može da se razgovara sa Beogradom, kao i da je očigledno da je i Metju Palmer pokušao da usmeri Prištinu u pravcu koji bi omogućio da se ipak postigne neki napredak.

"Ako ništa više, bar po pitanju rešavanja sudbine nestalih, a vidimo da o tome govori i Kurti, o tome govori i Metju Palmer, a naša strana je apsolutno spremna da se razgovara o tom pitanju i da se ono rešava. Mada, tu postoji problem, Albanci uvek postavljaju prepreke. Za njih je rešavanje sudbine nestalih samo ako se reši pitanje nestalih Albanaca. Uopšte ih ne zanima pitanje nestalih Srba", rekao je Drecun.

Dodao je da kada Beograd traži neku lokaciju tu pojave nekakva upozorenja o radioaktivnim materijalima i da se te lokacije prskaju hemikalijama kako bi se sve spržilo i ocenio da Priština nije iskreno posvećena rešavanju tog pitanja.

"S obzirom da su i Beograd i Priština, bar deklarativno, skloni tome da se taj problem reši, da Metju Palmer govori o tome, možda će to biti pitanje oko koga će prvenstveno moći da se postigne nekakav dogovor i da se tu bar ostvari neki napredak, a ako mi budemo čekali hiljadu njihovih novih platformi, onda će zaista biti problema ili neće biti postignut nikakav napredak", kazao je Drecun.

Ocenio je da su Palmer i Lajčak zajedničkom posetom demonstrirali zajednički pristup evro-atlantskih saveznika i da je pokazan značaj koji SAD i EU pridaju rešavanju kosovskog problema, kao i da je pokazana želja da se podigne nivo celog procesa.

Drecun je dodao da se stavovi SAD i EU, bar zvanično, razlikuju.

"Amerikanci smatraju da ovi razgovori treba da se završe priznanjem lažne države Kosovo od strane Beograda, ili kako oni kažu međusobnim priznanjem, dok je Lajčak morao da izbegne takvo opredeljenje zbog pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. Meni je mnogo više interesantna izjava koju je Palmer dao jednom dnevnom listu u Beogradu gde je rekao da sporazum može da bude postignut i bez priznanja, ako se dve strane o tome dogovore. To je ipak novina", kazao je Drecun.

Dodao je da to uliva nadu da će u narednom periodu moći da se razgovara o nekim pitanjima koja su bila na dnevnom redu, onako kako ih je Lajčak dogovorio sa obe strane prošle godine.

"Lajčak je dogovorio za prošlu godinu, kada je trebalo nastaviti dijalog, da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština na jednom koloseku. Ne da se ponovo pregovara o tome kako će izgledati Zajednica, što bi Albanci želeli, nego da se razgovara o tome šta još uraditi onako kako je dogovoreno Briselskim sporazumom i Sporazumom o implementaciji", rekao je Drecun.

Istakao je da je dogovoreno da se razgovara i o pitanju nestalih, povratku raseljenih, međusobnim finansijskim potraživanjima, imovini i ekonomskoj saradnji, kao i da tokom 11 rundi pregovora nije postignut nikakav napredak.

"Sada bi Kurti posle njegovih izjava i pripreme terena da se prihvati njegov stav da se potpuno promeni dnevni red, da na dnevnom redu uopšte ne bude Zajednica srpskih opština. Mi to nećemo i nećemo da dozvolimo. Nema uopšte razgovora ako se ne dogovori da se formira Zajednica srpskih opština, tačno da se preciziraju rokovi", naglasio je Drecun.

Ocenio je da će to biti teška, poziciona borba oko toga šta će se staviti na dnevni red i kako da se dalje ide u dijalogu.Ostale vesti

’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021