Vesti
Politika

Drecun: Učinićemo sve da Srbi ne budu meta

Incident kod manastira Visoki Dečani nesumnjivo je pokazao da je postojala teroristička pretnja i opasnost po ljude koji su se tu nalazili, bez obzira na to kako je događaj okarakterisala Policija Kosova, ocenio je Milovan Drecun. 
Drecun: Učinićemo sve da Srbi ne budu meta
Milovan Drecun (Foto Tanjug)

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je ponovio da taj incident potvrđuje da na Kosovu postoji jedna snažna, dobro organizovana regionalna mreža radikalnog islama, esktremizma i terorizma.

“Ta mreža funkcioniše već dugo. Nažalost od strane međunarodnog prisustva je u početku veoma prikrivana”, istakao je predsednik Odbora za KIM.

Drecun je obavestio novinare da je odbor za KiM u više navrata od nadležnih službi dobijao informaciju o opasnosti koju ta mreža predstavlja po srpski narod.

“Ovaj incident sada pokazuje da možda dolazi vreme kada će radikalni islamisti fokusirati svoju pažnju upravo prema pravoslavnom stanovništvu, odnosno prema srpskom narodu. Neophodno da se u narednom periodu pojača budnost i međunarodnog prisustva na KiM i kosovske policijske službe”, naglasio je Drecun.

Kako je rekao, Srbija će uraditi sve da srpski narod na Kosovu ne bude meta radikalnih islamista.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020