Vesti
Politika

Drecun: Povećane šanse da se sudi po zakonima

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da se sa organizacijom pravosudnih institucija na KiM povećavaju šanse da se postupa po zakonima, a ne po nacionalnoj pripadnosti.
Drecun: Povećane šanse da se sudi po zakonima
Milovan Drecun (Foto Tanjug)

Milovan Drecun rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je primena Sporazuma o pravosuđu od 10. januara značajna iz nekoliko razloga.

“Pravosuđe je jedan od ključnih principa iz prvog sporazuma postignutog u Briselu i što se više postiže dogovora o realizaciji svih principa korak smo bliže formiranju Zajednice srpskih opština. Takođe, Srbi su do sada u kosovskom pravosuđu bili diskriminisani. Sada ćemo imati situaciju da se Srbima sudi po zakonima koji vladaju u Pokrajini a ne po nacionalnoj pripadnosti”, smatra Drecun.

Kaže da se status sudija i tužilaca koji bi trebalo da budu integrisani u kosovsko pravosuđe rešava tako što se sudije i tužioci uključuju u rad sudova.

“Trebalo bi da radna mesta, ta sudska veća predviđena za srpske sudije budu popunjena i da počnu da funkcionišu. Imaćemo mnogo veće šanse da izbegnemo slučaj kao što je slučaj Olivera Ivanovića”, kaže Drecun.

Dodaje da se sa organizacijom pravosudnih institucija u Pokrajini povećavaju šanse da se postupa po zakonima, a ne po nacionalnoj pripadnosti.

“U slučaju Ivanovića možda dovede do promene veća koje mu sudi. Njemu se sudi po nacionalnoj pripadnosti, a ne po dokazima i zakonima”, ističe Drecun.

Napominje da smo korak bliže formiranju ZSO time što realizujemo dogovoreno u Briselu.

“Tako da se Briselu smanjuje manevarski prostor i moraće da izvrši pritisak na Prištinu. Ostaje nam još dogovor oko energetike, telekomunikacije su dogovorene, pravosuđe takođe. Ako se ZSO ne realizuje, kao alternativa ostaje ili potpuno obustavljanje normalizacije odnosa ili da se zajednica formira i da napredujemo”, zaključuje Drecun.Ostale vesti

Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023
Abazović: ZSO ne treba formirati na etničkoj osnovi

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ima pozitivno mišljenje o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj borbi protiv korupcije, kao i da podržava njegovu ideju po pitanju ZSO, koja, kaže, ne bi trebalo da bude zasnovana na etničkoj osnovi, jer bi to povećalo podele i produbilo podele.

  • 29.01.2023