Vesti
Politika

Drecun o zločinima OVK: Moramo brzo da radimo, ima svedoka

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno ukidanje taksi i snažnije angažovanje međunarodne zajednice.
Drecun o zločinima OVK: Moramo brzo da radimo, ima svedoka
Milovan Drecun (Foto Tanjug/Srđan Ilić)

"Ako se prioritet ogleda u tolerisanju jednostranih poteza onda rešenja nema. Nisam siguran da EU nije imala mehanizme da utiče na Prištinu. Za nastavak dijaloga važno je snažnije delovanje međunarodne zajednice", rekao je Milovan Drecun.

Natezanja kosovskih političkih lidera oko toga hoće li se ići na vanredne izbore, i ko će biti na vlasti na Kosovu, u Prištini su najaktuelniji ovih dana. O dijalogu sa Beogradom nema ni reči.

"Prema ponašanju njihovih lidera može se naslutiti šta će se dešavati. Ovde je reč o prekomponovanju političke scene i zauzimanju pozicija. Međutim, dok god oni ne ukinu takse nema nastavka dijaloga", ističe predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Haradinaj je poziv da ode na salušanje u Specijalno tužilaštvo iskoristio za unapređenje svog rejtinga.

"Kada Ramuš Haradinaj kaže da odlaskom u Hag brani čast OVK veliki broj Albanaca tretira ga kao heroja što pokazuje nespremnost velikog broja Albanaca da se suoče sa zločinima koje je OVK počinila", kaže Drecun.

Prema rečima Drecuna, svedoci i dokazi tih zločina postoje.

"Svedoci postoje ali je pitanje zašto oni do sada nisu korišćeni. Da li smo te svedoke izgubili zbog nestručnosti, zastrašivanja ili zbog prikrivanja dokaza. Izgleda da je nekome bio interes da se ova priča ne zatalasa mnogo u javnosti. Mora brzo da se radi jer će uskoro tužilaštvo odlučivati da li će se podizati optužnice. Bez obzira na naše sumnje mi moramo da uradimo sve što je do nas da pomognemo tom tužilaštvu da podigne optužnice kako bismo došli do neke pravde", rekao je Drecun.

Kada je reč o skupu u Parizu koji je za jesen najavio francuski predsednik Emanuel Makron a koji bi trebalo da odmrzne dijalog Beograda i Prištine, Drecun kaže da mnogo toga zavisi od situacije u Prištini.

"Francuska je najavila veće angažovanje i dinamičnije aktivnosti. Makron je pokazao da želi da se angažuje na postizanju kompromisa ali to zavisi i od političke scene u Prištini. Neizvesna politička situacija u Prištini komplikuje nastavak dijaloga", zaključio je za RTS Milovan Drecun.Ostale vesti

Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020