Vesti
Politika

Drecun: Novi dokazi protiv Haradinaja

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv doskorašnjeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja koje će objaviti tokom sledeće nedelje.
Drecun: Novi dokazi protiv Haradinaja
Milovan Drecun (Foto Tanjug/Srđan Ilić)

"Haradinaj je već procesuiran u Hagu za neke događaje za koje je oslobođen i ne može dva puta da se procesuira za iste. Međutim, pojavljuju se i novi događaji, može se utvrditi njegova konkretna odgovornost kao direktnog izvršioca za određene zločine, posebno po komandnoj odgovornosti", rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je dodao da je Haradinaj bio komandant operativne zone Dukađin gde je identifikovano 980 prebijanja, ubistava, masakriranja i silovanja i pokazao, kako je rekao, originalni dokument iz Štaba komande operativne zone Dukađin.

Naveo je da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima, koji su bili pripadnici policije Srbije.

Drecun je istakao da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020