Vesti
Politika

Drecun: Nismo zadovoljni ukupnim rezultatom Euleksa

Drecun je za RTS rekao da će, ako se postigne sporazum sa Prištinom koji će regulisati konačni status Kosova, biti neophodno da se građani Srbije izjasne o tome. Ističe da će to što Euleks 14. juna završava misiju u južnoj srpskoj pokrajini dodatno destabilizovati srpski narod.
Drecun: Nismo zadovoljni ukupnim rezultatom Euleksa
Milovan Drecun (Foto N1)

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se tek videti na koji način bi građani Srbije mogli da se izjasne - ako se postigne sporazum sa Prištinom, koji će regulisati konačni status Kosmeta, a koji će biti potpuno drugačiji od onoga što se sada nameće kao jednostrano rešenje.

"Da li je to referendum, da li su to možda izbori, ali i jedno i drugo izjašnjavanje je demokratsko", rekao je Drecun i naveo da za sada postoji veliki otpor i Prištine i zapadnih zemalja da se o statusu Kosmeta uopšte razgovara, jer misle da je to pitanje zatvoreno.

Istakao je da među zemljama koje nisu priznale Kosovo ima i pet članica EU.

"I najveće zemlje na svetu, i geografski i po broju stanovnika. I Kina, Rusija, Indija... Vidite da većina čovečanstva ne priznaje tu samoproglašenu državu, da mnoge države povlače priznanje, a sada smo utvrdili i kako se priznanje nekih majušnih država dobijalo – radilo se i novcem, i obećanjima, i pritiscima i pretnjama", rekao je Drecun.

Dodao je da i Priština i zapadne zemlje računaju na to da će moći preko pritisaka, čak i ucena, da nateraju Srbiju da se odrekne dela svoje teritorije.

"Onog trenutka kada vodećim zapadnim državama bude potpuno jasno da Srbija neće podleći pritiscima, čak ni po cenu neulaska u EU, da će insistirati na tome da se problem Kosmeta reši kompromisom - mislim da će onda zapad morati da krene tim putem i da direktivu Prištini", rekao je Drecun i dodao da su SAD adresa sa kojom može da se razgovara.

Komentarišući navode prištinskog koordinatora za dijalog sa Beogradom da je priča o ZSO gubljenje vremena, Drecun je rekao da onda nije trebalo ni da ulaze u proces normalizacije odnosa.

"Ključan deo tog dogovora je ZSO. Mi želimo da institucionalno zaštitimo položaj srpskog naroda, njegove slobode i prava, da mu omogućimo da živi normalno, ne da bude činilac drugog i trećeg reda, i zato smo pristupili u proces normalizacije odnosa", kaže predsednik Odbora za KiM ističe da je reč o pokušaju da se potpuno odbaci briselski proces i dogovori koji su postignuti.

"Stvara se zadati ambijent za rad tima koji treba da definiše statut ZSO, kojem se unapred poručuje da sve to što radi ne treba da bude u skladu sa Briselskim sporazumom, nego sa tzv. ustavom, a to je i Ramuš Haradinaj uradio. Dakle, neodgovorno, provokativno ponašanje Prištine, suprotno od onoga što je dogovoreno i što bi trebalo da bude i interes Albanaca", dodao je Drecun.

Komentarišući to što 14. juna Euleks, posle 10 godina, završava svoju misiju na Kosmetu, Drecun je rekao da je to u punoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

"Institucije koje funkcionišu u našoj južnoj pokrajini, nemaju potreban kapacitet da obezbede puno poštovanje prava u sloboda srpskog naroda, jer ga diskriminišu. Zato je neophodno aktivno međunarodno učešće u tim institucijama, a ne nekakav posmatrački status. Čini mi se da će ova suštinska redukcija mandata Euleksa biti u punoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i da je u potpunosti usklađena sa odbačenim Ahtisarijevim planom, koji predviđa dinamiku i korake ka punom zaokruživanju samoproglašene državnosti Kosova", rekao je Drecun.

Dodao je da se savetodavnom ulogom menja mandat i izlazi iz statusno neutralnog okvira, kao i da će ova odluka dodatno destabilizovati srpski narod i oduzeti mu mogućnost da "kako tako" ostvari svoja prava.

Poručio je da srpske vlasti nisu zadovoljne ukupnim rezultatima Euleksa.

"Upravo zbog toga što se on nije ponašao statusno neutralno u najvećem delu svoje misije. Bilo je mnogo optužbi za korupciju, mada su one dolazile iznutra. Ali kakav god da je, on je predstavljao neku šansu", rekao je Drecun.

Govoreći o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednik Odbora za KiM je zaključio da u Prištini, a i kod vodećih zapadnih zemalja, nema političke volje da se to reši.

"U protivnom bismo imali mnogo ozbiljniju istragu. Prvo je bio pokušaj da se odgovornost prebaci na Beograd, a kada im to nije uspelo, probali su da sve to malo gurnu u zaborav... Sada vidimo neke besmislene argumente – te bila je magla, te kamere nisu radile. Sve to govori da ne postoji politička volja da se razreši ubistvo Olivera Ivanovića", rekao je Drecun.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021