Vesti
Politika

Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je najvažnije da sve države, koje se protive nezavisnosti Kosova, budu prisutne na Generalnoj konferenciji UNESKO-a i da glasaju kada se bude odlučivalo o predlogu za članstvo Kosova.
Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova
Milovan Drecun (Foto nspm)

Glasanje o predlogu za članstvo Kosova u UNESKO, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, može se očekivati na Generalnoj konferenciji te organizacije oko 9. novembra.

Srbija je snažnim, diplomatskim aktivnostima uspela da ubedi zemlje članice UNESKO-a da Kosovo ne treba da bude u toj organizaciji, ali na drugoj strani postoje brutalni diplomatski pritisci da se te zemlje izjasne u korist članstva Kosova u UNESKO, rekao je Drecun, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

„Poveriti na čuvanje kulturna dobra, institucijama koje su proteklih godina razarale i uništavale bilo bi neodgovorno i time bi se narušio međunarodni poredak UN i ono za šta se UNESKO zalaže“, istakao je Drecun.

Govoreći o mogućnosti da Priština podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Drecun je ocenio da je procedura komplikovana i da je to neizvesno i da za Kosovo lobiraju neke moćne države, a da i za Srbiju lobiraju prijateljske države, ali da je njihov domašaj slabiji.

"Najvažnije je da Srbija izbegne zamku eventualnog prekida ili zastoja, blokade procesa normalizacije odnosa", naglasio je Drecun i ukazao na značaj pitanja imovine o kojem Priština odbija razgovore.

Komentarišući poruku Brisela da obe strane treba da ispune preuzete obaveze, Drecun je ocenio da je na prvi pogled to uravnotežena poruka, ali da je problem što Srbija ispunjava ono što je dogovoreno, a Priština ne ispunjava i da takva poruka, može sa tog aspekta da zvuči malo licemerno.

Bitno je da poruka iz Brisela bude jasna Prištini, da ispuni ono što je dogovoreno i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), a ohrabruje stav Sjedinjenih Američkih Država koje insistiraju na formiranju ZSO, naglasio je Drecun.Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020