Vesti
Politika

Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je najvažnije da sve države, koje se protive nezavisnosti Kosova, budu prisutne na Generalnoj konferenciji UNESKO-a i da glasaju kada se bude odlučivalo o predlogu za članstvo Kosova.
Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova
Milovan Drecun (Foto nspm)

Glasanje o predlogu za članstvo Kosova u UNESKO, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, može se očekivati na Generalnoj konferenciji te organizacije oko 9. novembra.

Srbija je snažnim, diplomatskim aktivnostima uspela da ubedi zemlje članice UNESKO-a da Kosovo ne treba da bude u toj organizaciji, ali na drugoj strani postoje brutalni diplomatski pritisci da se te zemlje izjasne u korist članstva Kosova u UNESKO, rekao je Drecun, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

„Poveriti na čuvanje kulturna dobra, institucijama koje su proteklih godina razarale i uništavale bilo bi neodgovorno i time bi se narušio međunarodni poredak UN i ono za šta se UNESKO zalaže“, istakao je Drecun.

Govoreći o mogućnosti da Priština podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Drecun je ocenio da je procedura komplikovana i da je to neizvesno i da za Kosovo lobiraju neke moćne države, a da i za Srbiju lobiraju prijateljske države, ali da je njihov domašaj slabiji.

"Najvažnije je da Srbija izbegne zamku eventualnog prekida ili zastoja, blokade procesa normalizacije odnosa", naglasio je Drecun i ukazao na značaj pitanja imovine o kojem Priština odbija razgovore.

Komentarišući poruku Brisela da obe strane treba da ispune preuzete obaveze, Drecun je ocenio da je na prvi pogled to uravnotežena poruka, ali da je problem što Srbija ispunjava ono što je dogovoreno, a Priština ne ispunjava i da takva poruka, može sa tog aspekta da zvuči malo licemerno.

Bitno je da poruka iz Brisela bude jasna Prištini, da ispuni ono što je dogovoreno i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), a ohrabruje stav Sjedinjenih Američkih Država koje insistiraju na formiranju ZSO, naglasio je Drecun.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020