Vesti
Politika

Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je najvažnije da sve države, koje se protive nezavisnosti Kosova, budu prisutne na Generalnoj konferenciji UNESKO-a i da glasaju kada se bude odlučivalo o predlogu za članstvo Kosova.
Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova
Milovan Drecun (Foto nspm)

Glasanje o predlogu za članstvo Kosova u UNESKO, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, može se očekivati na Generalnoj konferenciji te organizacije oko 9. novembra.

Srbija je snažnim, diplomatskim aktivnostima uspela da ubedi zemlje članice UNESKO-a da Kosovo ne treba da bude u toj organizaciji, ali na drugoj strani postoje brutalni diplomatski pritisci da se te zemlje izjasne u korist članstva Kosova u UNESKO, rekao je Drecun, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

„Poveriti na čuvanje kulturna dobra, institucijama koje su proteklih godina razarale i uništavale bilo bi neodgovorno i time bi se narušio međunarodni poredak UN i ono za šta se UNESKO zalaže“, istakao je Drecun.

Govoreći o mogućnosti da Priština podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Drecun je ocenio da je procedura komplikovana i da je to neizvesno i da za Kosovo lobiraju neke moćne države, a da i za Srbiju lobiraju prijateljske države, ali da je njihov domašaj slabiji.

"Najvažnije je da Srbija izbegne zamku eventualnog prekida ili zastoja, blokade procesa normalizacije odnosa", naglasio je Drecun i ukazao na značaj pitanja imovine o kojem Priština odbija razgovore.

Komentarišući poruku Brisela da obe strane treba da ispune preuzete obaveze, Drecun je ocenio da je na prvi pogled to uravnotežena poruka, ali da je problem što Srbija ispunjava ono što je dogovoreno, a Priština ne ispunjava i da takva poruka, može sa tog aspekta da zvuči malo licemerno.

Bitno je da poruka iz Brisela bude jasna Prištini, da ispuni ono što je dogovoreno i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), a ohrabruje stav Sjedinjenih Američkih Država koje insistiraju na formiranju ZSO, naglasio je Drecun.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021