Vesti
Politika

Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je najvažnije da sve države, koje se protive nezavisnosti Kosova, budu prisutne na Generalnoj konferenciji UNESKO-a i da glasaju kada se bude odlučivalo o predlogu za članstvo Kosova.
Drecun: Najvažnije da glasaju protivnici nezavisnosti Kosova
Milovan Drecun (Foto nspm)

Glasanje o predlogu za članstvo Kosova u UNESKO, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, može se očekivati na Generalnoj konferenciji te organizacije oko 9. novembra.

Srbija je snažnim, diplomatskim aktivnostima uspela da ubedi zemlje članice UNESKO-a da Kosovo ne treba da bude u toj organizaciji, ali na drugoj strani postoje brutalni diplomatski pritisci da se te zemlje izjasne u korist članstva Kosova u UNESKO, rekao je Drecun, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

„Poveriti na čuvanje kulturna dobra, institucijama koje su proteklih godina razarale i uništavale bilo bi neodgovorno i time bi se narušio međunarodni poredak UN i ono za šta se UNESKO zalaže“, istakao je Drecun.

Govoreći o mogućnosti da Priština podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Drecun je ocenio da je procedura komplikovana i da je to neizvesno i da za Kosovo lobiraju neke moćne države, a da i za Srbiju lobiraju prijateljske države, ali da je njihov domašaj slabiji.

"Najvažnije je da Srbija izbegne zamku eventualnog prekida ili zastoja, blokade procesa normalizacije odnosa", naglasio je Drecun i ukazao na značaj pitanja imovine o kojem Priština odbija razgovore.

Komentarišući poruku Brisela da obe strane treba da ispune preuzete obaveze, Drecun je ocenio da je na prvi pogled to uravnotežena poruka, ali da je problem što Srbija ispunjava ono što je dogovoreno, a Priština ne ispunjava i da takva poruka, može sa tog aspekta da zvuči malo licemerno.

Bitno je da poruka iz Brisela bude jasna Prištini, da ispuni ono što je dogovoreno i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), a ohrabruje stav Sjedinjenih Američkih Država koje insistiraju na formiranju ZSO, naglasio je Drecun.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021