Vesti
Politika

Drecun: Na potezu Priština i Brisel

Skupštinski Odbor za KIM raspravljaće u sredu, 11. januara, o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao je Tanjugu predsednik tog odbora Milovan Drecun. On je istakao i da su, kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, sada na potezu Priština i Brisel.
Drecun: Na potezu Priština i Brisel
Milovan Drecun (Foto nspm)

Drecun napominje da je nedavno došlo do nepotrebnog usložnjavanja političke situacije na Kosovu i Metohiji zbog delovanja pojedinih srpskih predstavnika, te da je situacija razrešena na racionalan i politički opravdan način.

Dodaje da se u narednom periodu očekuje da srpski predstavnici budu jedinstveni, navodeći da se moraju zaštititi interesi srpskog naroda od pokušaja Albanaca da nametnu jednostrana rešenja koja bi bila štetna po njih.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KiM, Drecun kaže da je za sednicu odbora tražio od nadležnih službi da pripreme informaciju o tome posebno imajući u vidu delovanje radikalnih islamista i grupisanje džihadista iz Islamske države na područjima Balkana sa kojih su otišli da se bore.

“Mora se razmotriti kolika je realna opasnost po srpski narod na KiM, kao i stepen njihove eventualne ugroženosti i da kao odbor imamo kompletnu situaciju”, rekao je Drecun.

Drecun kaže da je neprihvatljivo da se u nedogled odlaže ono što je ključni element, temelj Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, dodajući da Priština godinama nalazi razne izgovore da do toga ne dođe.

“Ako Priština ne želi da formira ZSO želimo da se proces normalizacije odnosa sačuva i nastavi. Predstavnici srpskog naroda će u skladu sa Briselskim sporazumom biti prinuđeni da je formiraju, jer je vide kao jedini sistemski mahanizam za opstanak i ekonomski prosperitet”, rekao je Drecun.

Kako je dodao, bez ZSO srpski narod nema neku održivu, izglednu budućnost na KiM.

“Sada je na potezu Priština, ali svakako i Brisel, da se stvore uslovi i da se onako kako je dogovoreno formira ZSO, u suprotnom nema druge nego da srpski narod odnosno njegovi predstavnici to urade”, ponovio je Drecun i objasnio da je mehanizam za to definisan Briselskim dogovorom.

“U praksi bi to izgledalo tako što bi predstavnici deset opština koji će činiti ZSO i moguće još neki ugledni pojedinci kao delegati formirati skupštinu, a ona će izabrati druge organe i doneće se statut kojim će se definisati nadležnosti i ZSO će početi da funkcioniše”, objasnio je Drecun.

Podsetio je da je takozvana vlada u Prištini trebalo da donese obavezujuću uredbu kojom bi se u pravni poredak na KiM otvorilo mesto za ZSO.

“Oni to nisu uradili i više nema vremena za čekanje, jer u protivnom bi se potpuno obesmislio proces normalizacije odnosa, a Priština izgleda to i želi”, ocenio je Drecun.

Na pitanje da li očekuje neku vrstu opstrukcije na sednici Odbora, imajući u vidu dosadašnju atmosferu u parlamentu, Drecun kaže da Odbor za KiM ima poseban značaj i da ne sme da bude nikakva pozornica za političko-partijska nadgornjavanja.

Sednica odbora, dodaje Drecun, treba da bude mesto odakle će se poslati snažne i jedinstvene poruke srpskom narodu uprkos tome što postoje razlike u političkim stavovima u Skupštini Srbije kada je reč o rešavanju problema Kosova.

Podsetivši da su pojedini predstavnici opozicije na prethodnoj sednici Odbora prisutne predstavnike srpskog naroda nazivali "Tačijevim Srbima", Drecun je istakao da je to neprihvatljivo i da će javnost ukoliko neko pokuša da stvara nepotrebne tenzije prosuditi o tome koliko je nekom stalo da se zaštite interesi Srbije i srpskog naroda na KiM.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020