Vesti
Politika

Drecun: Meka moć EU pala na ispitu

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Milovan Drecun je, komentarišući paljenje kuće Srbina povratnika u selu kod Kline, ocenio za RTS da se radi o konstantnom pritisku Albanaca na Srbe da se ne vrate.

"Šalje se poruka da nisu dobrodošli i da je priča završena. To se najbolje postiže tako što fizički ugrožavate bezbednost ljudi koji reše da se vrate", ukazuje Drecun.

Što se tiče mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Drecun je govorio o pismu koje se pojavilo u medijima, a u kojem ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske pozivaju na momentalno obnavljanje razgovora.

Ocenjuje da je takozvana "meka moć" Evropske unije pala na ispitu.

"Vidim snažan uticaj Nemačke, koja je vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja, jer Nemačka ima krajnje rigidan politički stav, a to je da preko pravno-obavezujućeg sporazuma treba da se prizna samoproglašena nezavisnost Kosova, što Srbija neće ni po koju cenu prihvatiti", kaže Drecun.

Sa druge strane, kako je dodao, ako je stav Francuske i Nemačke da se dijalog nastavi, moraju da se stvore uslovi za to, a to je bezuslovno ukidanje taksi.

"Nemačka mora da bude svesna situacije da je Srbija sada dovoljno ojačala da ne mogu da joj se diktiraju i nameću rešenja za Kosmet", kaže Drecun.

Smatra da administracija američkog predsednika Donalda Trampa ima racionalan politički stav, ali da strukture "duboke države" nisu zadovoljne.

"Čak i blaga promena u američkom stavu nailazi na strahovit otpor", primećuje Drecun.

 Ostale vesti

Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020