Vesti
Politika

Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve

Predsednik Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je Aljbin Kurti nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa vladom u Prištini.
Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Kosovski parlament izglasao je novu vladu koju će predvoditi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Nova vlada imaće 15 ministarstava, od kojih su dva pripala Srpskoj listi.

Kurti je izavio da je spreman da vodi dijalog sa Beogradom i najavio podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun je rekao da tu nema spremnosti na dijalog - to su ucene, ultimatumi i pretnje i ne možete da razgovarate sa takvim čovekom.

"Izjava da je spreman na dijalog je cinična i protvureči onome što govori kako će voditi takozvanu vladu, kada neko preti tužbama za izmišljeni genocid, kada u vladi uvede čoveka koji je kriminalac koji je surovo poubijao naše grničare na području karaule Košare iz zasede - ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog", kaže Drecun.

Smatra da je Kurtijev program vlade u Prištini takav da se onemogući nastavak razgovora ili ako do toga dođe pod pritiskom međunarodne zajednice da se veoma brzo završe.

"Ja tu ne vidim prostor za kompromis, ne otvara mogućnost da se nađe rešenje", smatra Drecun.

Kurti je rekao da očekuje da dođe do nastavka razgovora ali da neće da ukine takse.

"Jasno smo rekli sa naše strane da nema nastavka razogvora dok se taks ene ukinu i tu nema mogućnsti za kompromis", kaže predsednik Odbora za KiM.

"Rekao je da je okvir za nastavak razgovora da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo a Srbija neće ni da raznišlja o tome", rekao je Drecun.

Drecun ističe da je u pitanju nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa tom takozvanom vladom.

Kaže da nije cilj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "razbuca" Aljbina Kurtija, nego da na drugoj strani ima jednog predvidljivog sagovornika, koji će imati pun kapacitet da sedne da razgovara kako da se na miran način reši kosmetski problem.

"Očito da u Kurtiju nećemo imati takvog sagovornika, jer on ne skriva velikoalbanske ciljeve i učiniće sve da onemogući razgovor, kreće se slepom ulicom i pokazuje lošu nameru", zaključio je Drecun.

Prema njegovim rečima, prvi test će biti odnos Prištine prema taksama.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020