Vesti
Politika

Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve

Predsednik Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je Aljbin Kurti nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa vladom u Prištini.
Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Kosovski parlament izglasao je novu vladu koju će predvoditi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Nova vlada imaće 15 ministarstava, od kojih su dva pripala Srpskoj listi.

Kurti je izavio da je spreman da vodi dijalog sa Beogradom i najavio podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun je rekao da tu nema spremnosti na dijalog - to su ucene, ultimatumi i pretnje i ne možete da razgovarate sa takvim čovekom.

"Izjava da je spreman na dijalog je cinična i protvureči onome što govori kako će voditi takozvanu vladu, kada neko preti tužbama za izmišljeni genocid, kada u vladi uvede čoveka koji je kriminalac koji je surovo poubijao naše grničare na području karaule Košare iz zasede - ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog", kaže Drecun.

Smatra da je Kurtijev program vlade u Prištini takav da se onemogući nastavak razgovora ili ako do toga dođe pod pritiskom međunarodne zajednice da se veoma brzo završe.

"Ja tu ne vidim prostor za kompromis, ne otvara mogućnost da se nađe rešenje", smatra Drecun.

Kurti je rekao da očekuje da dođe do nastavka razgovora ali da neće da ukine takse.

"Jasno smo rekli sa naše strane da nema nastavka razogvora dok se taks ene ukinu i tu nema mogućnsti za kompromis", kaže predsednik Odbora za KiM.

"Rekao je da je okvir za nastavak razgovora da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo a Srbija neće ni da raznišlja o tome", rekao je Drecun.

Drecun ističe da je u pitanju nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa tom takozvanom vladom.

Kaže da nije cilj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "razbuca" Aljbina Kurtija, nego da na drugoj strani ima jednog predvidljivog sagovornika, koji će imati pun kapacitet da sedne da razgovara kako da se na miran način reši kosmetski problem.

"Očito da u Kurtiju nećemo imati takvog sagovornika, jer on ne skriva velikoalbanske ciljeve i učiniće sve da onemogući razgovor, kreće se slepom ulicom i pokazuje lošu nameru", zaključio je Drecun.

Prema njegovim rečima, prvi test će biti odnos Prištine prema taksama.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023