Vesti
Politika

Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve

Predsednik Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je Aljbin Kurti nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa vladom u Prištini.
Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Kosovski parlament izglasao je novu vladu koju će predvoditi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Nova vlada imaće 15 ministarstava, od kojih su dva pripala Srpskoj listi.

Kurti je izavio da je spreman da vodi dijalog sa Beogradom i najavio podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun je rekao da tu nema spremnosti na dijalog - to su ucene, ultimatumi i pretnje i ne možete da razgovarate sa takvim čovekom.

"Izjava da je spreman na dijalog je cinična i protvureči onome što govori kako će voditi takozvanu vladu, kada neko preti tužbama za izmišljeni genocid, kada u vladi uvede čoveka koji je kriminalac koji je surovo poubijao naše grničare na području karaule Košare iz zasede - ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog", kaže Drecun.

Smatra da je Kurtijev program vlade u Prištini takav da se onemogući nastavak razgovora ili ako do toga dođe pod pritiskom međunarodne zajednice da se veoma brzo završe.

"Ja tu ne vidim prostor za kompromis, ne otvara mogućnost da se nađe rešenje", smatra Drecun.

Kurti je rekao da očekuje da dođe do nastavka razgovora ali da neće da ukine takse.

"Jasno smo rekli sa naše strane da nema nastavka razogvora dok se taks ene ukinu i tu nema mogućnsti za kompromis", kaže predsednik Odbora za KiM.

"Rekao je da je okvir za nastavak razgovora da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo a Srbija neće ni da raznišlja o tome", rekao je Drecun.

Drecun ističe da je u pitanju nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa tom takozvanom vladom.

Kaže da nije cilj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "razbuca" Aljbina Kurtija, nego da na drugoj strani ima jednog predvidljivog sagovornika, koji će imati pun kapacitet da sedne da razgovara kako da se na miran način reši kosmetski problem.

"Očito da u Kurtiju nećemo imati takvog sagovornika, jer on ne skriva velikoalbanske ciljeve i učiniće sve da onemogući razgovor, kreće se slepom ulicom i pokazuje lošu nameru", zaključio je Drecun.

Prema njegovim rečima, prvi test će biti odnos Prištine prema taksama.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020